23/06/26

Beindult a fesztiválszezon

Berlin – Győr – Bár a cím kicsit hatásvadász, azért valóban elmondhatjuk, hogy elindult a fesztiválszezon. A június 14-16. között megrendezett, berlini Greentech Fesztivállal nyitotta ugyanis az idei nyarat kollégánk, Dr. Torma András, az Audi Hungaria Környezetvédelmi osztályának szakreferense, aki az Audi Hungariát képviselte az egykori berlini Tegel reptéren rendezett nemzetközi környezetvédelmi eseményen.

Mit rejt a Greentech Festival elnevezés?

Maga a Greentech Festival egy nemzetközi fenntarthatóság témájú rendezvénysorozat, melynek idei állomását Berlin rendezte. A rendezvény immár komoly múltra tekint vissza, és Európa legnagyobb ilyen témájú rendezvénye. Globális jellegét mutatja, hogy jövőre például Los Angelesben tartják majd.

A konferenciaközpontnak is kiváló helyszínt biztosító, egykori Tegel repülőtér Lufthansa csarnoka és környéke, a repülőtér betonja igazi tudományos fesztiválközponttá változott, ahol egy nagy kiállítótér fogadta a szép számú érdeklődő közönséget. A kiállítók között olyan nagyvállalatok találhattunk a teljesség igénye nélkül, mint a Deutsche Bahn, az E.ON, a Tesla, a Lufthansa, a Samsung vagy éppen a Shell. Négy-öt színpadon egyszerre zajlottak a programok, informatív panelbeszélgetéseken, érdekes előadásokon is részt lehetett venni. Az esemény rangját mutatja, hogy például Prof. Dr. Johan Rockström, a nemzetközileg elismert, fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozó tudós is előadott, akit a Times nemrég a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott. De említhetnénk dr. Mamphela Ramphele-t, a fenntarthatóságban meghatározó Római Klub társelnökét, számos minisztert, ismert zenészt vagy éppen a 2016-os év Formula 1-es világbajnokát, Nico Rosberget, aki az esemény társszervezője . A fesztivál elnevezés egyáltalán nem félrevezető, hiszen, bár komoly témákról esett szó, mint az elektromobilitás, az ESG, a hidrogén-átállás,vagy a fenntarthatóság, a fesztiváljelleget kiállított elektromos autók és motorok, driving experience programok, babzsákok, könnyed beszélgetések, networking lehetőség biztosította.

Hogy képviseltette magát az Audi a rendezvényen?

A márka külön standdal vett részt a fesztiválon, ahol a legfontosabb fenntarthatósági témák bemutatása mellett különböző témájú panelbeszélgetések is zajlottak, közöttük az én előadásom A Mission:Zero az Audi Hungariánál címmel, melynek fókuszában vállalatunk karbonsemlegessége állt. Bemutattam, milyen intézkedéseket hoztunk Győrben a karbonlábnyomunk csökkentése érdekében, hogyan értük el 2020-ra a CO2-semleges működést, mely törekvések mentén, milyen jövőbeli projekteken dolgozunk. A 20 perces panelemet követően számos komoly szakmai tartalmú kérdést kaptam. A jelenlévőket érdekelte többek között, miként zajlik karbonsemlegességünk hitelesítése, vagy hogyan vonjuk be kollégáinkat a közös munkába.

Sokan biztosan nem tudják, mivel foglalkozik a világ legnagyobb motorgyárában és az egyik legmodernebb járműgyárában egy környezetvédelmi osztály.

Mi azon dolgozunk, hogy vállalatunk működése a lehető legnagyobb mértékben környezetbarát legyen. Feladataink közé tartozik – számos más téma mellett – a Környezeti Compliance Menedzsment Rendszer felügyelete, ezen belül én a karbonsemlegességi témával foglalkozom behatóbban. A dekarbonizációt vizsgálva folyamatosan adatokat gyűjtünk a karbonlábnyomunk alakulásáról, analizáljuk, hogy a különböző intézkedések adaptálása miként valósítható meg vállalatunknál, és milyen pozitív hozadékkal jár. Természetesen foglalkozunk stratégiai tervezéssel, és részt veszünk olyan hosszú távú, innovatív projektben is, mint a Direct Air Capturing vagy a Hidrogén Projekt, melyen belül zajlik többek között egy mesterséges intelligenciaalapú indikátorrendszer fejlesztése is.

Felmerül a kérdés, milyen szakember, aki ilyen projektekkel foglalkozik?

Műszaki menedzserként végeztem környezetmenedzsment szakirányon a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd ott is folytattam a tanulmányaimat, és szereztem doktori fokozatot, valamint energetikai veszteségfeltáró szakmérnök is vagyok. Az audis munkámmal párhuzamosan a Széchenyi István Egyetem Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékének tanszékvezető egyetemi docenseként is dolgozok.

Milyen légkör veszi körül ma Magyarországon, Győrben a fenntarthatóság kérdését? Milyen a mai fiatalok hozzáállása, érdeklődése a témában?

A diákjaim egyre jobban érdeklődnek a fenntarthatóság iránt. Korábban lepkehálóval kellett fogni a hallgatókat egy-egy projekthez, most már ők maguk keresnek meg, hogy szervezzünk hulladékgyűjtő fesztivált vagy fenntarthatósági szakkollégiumot. Úgy gondolom, jó irányba haladunk, egyre nyitottabbak vagyunk a – szerencsére most már egyre inkább – trendi, fenntartható megoldásokra.

3 nap, 15.000 látogató, több mint 190 kiállító, több mint 150 előadó. Úttörő emberek, zöld technológiák és ötletek, innovációk, vállalatok, szervezetek, globális döntéshozók inspiratív közege, akik igyekeznek jobbá tenni világunkat.

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán

Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840

Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001

If you have questions about Audi or our products but are not a journalist, please contact our customer service department at: audi.hu/contact

Amennyiben nem újságíró, és kérdése van az Audival, vagy a termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse vevőszolgálatunkat az alábbi eléhetőségen:
audi.hu/hu/altalanos-informaciok/kapcsolat.html