24/05/24

Sokan vagyunk. Sokfélék vagyunk. És ez így van jól!

We.together címmel nemzetközi online konferenciát szervezett a Volkswagen Csoport tagja, a BRAND GROUP PROGRESSIVE, azaz az Audi, Bentley, Ducati, ItalDesign, és Lamborghini márkák. A nemzetközi vállalatok, köztük az Audi Hungaria szakembereiből álló Diveristy & Inclusion csapat hívta életre saját kezdeményezésére az egy hetes rendezvénysorozatot, mely immár harmadik alkalommal a sokszínűség, a befogadás, a különbözőség, és az esélyegyenlőség témákat járta körbe.

6 időzóna, 8 nyelv, közel 60 online program, melyek közül 16-ot győri kollégáink tartottak a legkülönbözőbb, napjainkat meghatározó kérdéseket megvitatva, streamelve Mexikóba, Brazíliába, Kínába, és Európa több országába.

Vállalatunk Diversity & Inclusion Officer munkatársa, Bális Katalin fogja össze az Audi Hungaria aktivitásait a sokszínűség és befogadás témájában, aki fáradhatatlanul és őszinte lelkesedéssel mesélt a rendezvényről.

a

„Hogy mi a jó ebben a hétben? Hogy együtt élhetjük meg, miről is szól a sokszínűség. Rólam, rólad, ott az épület előtt telefonáló harmadikról, a gyártósor mellett álló negyedikről és az irodában megbeszélést folytató ötödikről. Hogy empatikusak legyünk, hogy elfogadjuk a sokszínűséget, hogy ne ítélkezzünk a sztereotípiák mentén. Ez egy olyan tanulási folyamat, amire önként lehet csak vállalkozni, de mi azért megpróbáljuk felkelteni az érdeklődést, felhívni rá a figyelmet, megteremteni az igényt.”

Miként alakul a nyitottság egy 12.000 főt foglalkoztató nagyvállalatnál, ahol generációs, kulturális, nyelvi és biztosan rendkívül sok nézetbeli különbözőség is jelen van a mindennapokban?

„Közösségünk teljes mértékben leképezi társadalmunkat, valóban jelen van a sokféleség. Teljesen változó, hogy ki mennyire nyitott és mennyire befogadó, itt is elsősorban emberek dolgoznak, akiknek nem vagyunk hivatottak és nem is szeretnénk megváltoztatni a véleményét. Azt is el kell fogadni, ha valaki nem elfogadó. Mi fel szeretnénk erősíteni a kevésbé hangos csoportok hangját, hogy lássuk, ők is itt vannak, épp olyan emberek és olyan értékesek, mint mindenki más.”

Színesek a győri előadások, hogy választottátok ki az előadókat és a témákat?

„Az idei évben minden előadónk önként jelentkezett, nagy örömömre nekem csak meg kellett találnom a megfelelő kapcsolódási pontot a központi irányvonallal. Kollégáink a legkülönbözőbb aktualitásokra reflektálnak, mondhatni szerelemtémáikról mesélnek, legyen szó a nők arányáról a vállalatvezetésben, a generációk közti különbözőségekről vagy a munkahelyi mobbingról.”

a

Így Dr. Kovács Eszter kollégánk is, aki „Toxikus? Megfelelés kényszeres? Netfüggő? Vagy csak egy másik generáció?” című előadásában a generációkra jellemző sajátosságokkal, különbözőségekkel foglalkozott. Eszter szervezetfejlesztő és tréner, aki az Audi Hungarianál az utóbbi két évben a New Work témakörével foglakozott. Saját életében felmerült kérdésekre találta meg a választ a generációs különbségekben, mellyel egy, Steigervald Krisztián generációkutatóval készült interjú nyomán kezdett el behatóbban foglalkozni.

„A téma aktualitását maga az élet hozza, hiszen a tavaly 30 éves vállalatunknál egyre több generáció dolgozik együtt. Míg korábban a generációs ciklusok 30 évenként követték egymást, a technika robbanásszerű fejlődésével ez az időszak egyre rövidül, napjainkra akár 10 éves időszakokra is. Így adódik, hogy más elvárásokkal, más motivációval, más viselkedési normákkal, vagy akár más értékrenddel rendelkező kollégák dolgoznak egymás mellett vállalatunknál, akik között ebből kifolyólag lehetnek súrlódások.”

Dr. Kovács Eszter az ezek mögött rejlő jelenséget hozta közelebb a rendkívül érdeklődő hallgatóságához, akik az interaktív előadás alatt folyamatosan küldték visszajelzéseiket. Ebből is látszik, hogy a generációs különbségek jelen vannak az Audi Hungariánál, a generációk közötti távolságok kapcsán pedig a híd szerep fontosságát hangsúlyozta az előadó.

„Amit megélünk, azt megértjük. Amit az idősebb vagy a fiatalabb generáció él át, azt már nehezebb érteni, elfogadni.  Sokan vagyunk, akik generációkat átívelő családi életünkből merítkezve sok miértre tudjuk a megfelelő választ, így arra bátorítok mindenkit, hogy vállaljuk ezt a küldetést, segítsünk másoknak is elfogadóbbak lenni.”

a

Kovács Ingrid kolléganőnk a komfortzónájából igencsak kilépve a magyar mellett angolul is tartott előadást „Észlelésünk torzításai a munkahelyen - Miért olyan nehéz néha a befogadás?” címmel. Hétköznapjain AC moderátorként kiválasztási eljárásokat irányít, diagnosztikai méréseket végez, szervezet- és személyzetfejlesztéssel foglalkozik, és persze élénken érdeklődik az iránt, milyen szűrökön keresztül látjuk mi, emberek a valóságot. Mert hogy jelenlegi ismereteink szerint kb. 180 ilyen szűrő létezik, mellyel már a valós találkozás előtt ítéletet mondunk a másikról.

„Olyan témát választottam az idei Diversity & Inclusion hétre, ami univerzális, emberi téma, mindannyiunkat érint nem csak munkahelyünkön, hanem otthon, a családunkon belüli szerepeinkben is.”

Hogy kapcsolódnak az észlelésünk torzításai a befogadáshoz?

„A valahova tartozás igénye általánosan jellemző az emberiségre már ősidőktől fogva. A munkahelyi helyzeteinkben is előtörnek ezek a leginkább ösztönös mechanizmusok, hiszen a túlélésért folytatott harc, bár más síkon, mint az ősemberek korában, de jelen van. Vajon biztos az autóipar jövője? Vajon a nyugdíjazásomig itt fogok dolgozni? A korábban evidensnek vett dolgok napjainkban megkérdőjeleződni látszanak, emiatt túlságosan is befelé fókuszálunk, egyre nehezebb kitekintenünk. Ebben van segítségünkre az önismeret, hogy dolgozzunk önmagunkon, hogyan reagálhatnánk jobban, elfogadóbban mindennapos helyzetekben akár a munkahelyen, akár magánéletünkben.”

Vállalatunk nemzetköziségénél fogva is sokszínű. Ezt a sokszínűséget értékként kell, hogy megéljük, hiszen éppen a sok nézőpont és vélemény tesz minket értékessé, ösztönzi kreativitásunkat, nyit új perspektívákat. Mi is tanuljuk a befogadást, bőven van hova fejlődnünk, de jó úton járunk, és ezzel a gondolatindító, beszélgetésre ösztönző témahéttel további lépéseket tettünk előre.

És Te? Te is különbözöl valamiben? Ugye igen!

Milyen témákkal készültek még az Audi Hungaria kollégái a teljesség igényével? Köszönjük a munkájukat, fantasztikus egy hét áll mögöttünk, a közös továbbfejlődés útja pedig előttünk!

·        Dr. Busa Réka, Bális Katalin: Az LMBTQ+ közösség jogi helyzete Magyarországon

·        Dr. Kovács Eszter: Toxikus? Megfelelés kényszeres? Netfüggő? Vagy csak egy másik generáció?

·        Czipf Henriett, Bális Katalin: Az ESG csak egyszerű adatgyűjtés?

·        Bális Katalin, Kovács Ingrid: Inclusion survey around the world – Befogadással kapcsolatos lekérdezés panelbeszélgetése a nemzetközi Diversity csapattal

·        Kurdi Laura, Dr. Busa Réka, Bális Katalin: Hogyan ne b@szogassuk egymást? – a mobbing hatásai

·        Kovács Ingrid: Észlelésünk torzításai a munkahelyen – Miért olyan nehéz a befogadás?

·        Lachout Klaudia: Hogyan segítjük a tartós távollét vagy orvosi korlátozás utáni visszaintegrálást?

·        Kóródi Csilla: Hogyan veszélyezteti modern világunk az empátiát és miért fontos megóvni?

·        Tóth András: Kalandozásaim mérnök férfiként a HR világában

·        Dr. Lepsényi Imre, Dr. Koós Daniella (Széchenyi Egyetem DESIGN CAMPUS): Design for Divestiy & Inclusion – Hogyan segíthetnek a tervezők egy megfelelőbb világ kialakításában?

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán

Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840

Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001

If you have questions about Audi or our products but are not a journalist, please contact our customer service department at: audi.hu/contact

Amennyiben nem újságíró, és kérdése van az Audival, vagy a termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse vevőszolgálatunkat az alábbi eléhetőségen:
audi.hu/hu/altalanos-informaciok/kapcsolat.html