Az Audi Hungaria fenntarthatósági projektjei

Napelempark

A karbonsemleges működéshez hozzájárul, hogy 2020-ban a vállalat területén üzembe helyezték Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkját. Az E.ON Hungária csoporttal közös projektben az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetőfelületén összesen 160 000 négyzetmétert (22,4 focipályának megfelelő terület) fedtek be a „zöld” energiaforrással. A több mint 36 ezer napelemből álló erőmű évente bő 9,5 GWh energiát termel; ez az energiamennyiség 3800 háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A megújuló forrásból érkező zöld áramnak köszönhetően mintegy 4900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Napelempark

Zárt körforgásba kapcsolt alumínium

A fenntarthatósági célkitűzések eléréséhez nagyban hozzájárul az alumínium zárt körforgásba kapcsolása, amellyel a vállalat jelentős erőforrásokat spórol meg, és tovább csökkenti ökológiai lábnyomát. A 2021. július 1-jén elindított Aluminium Closed Loop projekt keretében a gyártás során keletkezett alumíniumhulladék az ötvözet szerinti szelektív gyűjtést követően visszakerül a beszállítóhoz, aki ebből az eredetivel megegyező minőségű alumíniumtekercset állít elő, majd azt ismét visszaszállítja az Audihoz. A folyamat hatására csökken az elsődleges nyersanyag-felhasználás, hiszen a présüzemben keletkezett alumíniumhulladékot másodlagos nyersanyagként az eredetivel megegyező minőségben újrahasznosítják. A rendszer további előnye, hogy a másodlagos nyersanyagként történő előállítás során az energiafelhasználás 95 százalékkal csökken az elsődleges nyersanyagként történő előállításhoz képest.

Zárt körforgásba kapcsolt alumínium

Geotermia

A föld hője a mi energiánk: az Audi Hungaria legnagyobb részben geotermikus energiával fedezi hőenergia-ellátását. 2012 óta használunk geotermikus erőművet, amellyel telephelyünk hőenergia- igényének több mint 70 százalékát lefedjük. Ennek köszönhetően vállalatunk a geotermia legnagyobb ipari felhasználója Magyarországon. A rendszer évente legalább 82 000 megawattóra hőenergiát biztosít az Audi Hungariának. A geotermia munkába állításával évente több mint 18 000 tonna szén-dioxid kibocsátását akadályozzuk meg. Hőenergia- szükségletünk fennmaradó részét biogáz-tanúsítványokkal kompenzáljuk.

Geotermia

Okoskaptárak

Az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében 2021 májusában csatlakoztunk az Audi Környezetvédelmi Alapítvány által támogatott „we4bee” kezdeményezéshez, és egy csúcstechnológiás érzékelőkkel ellátott okoskaptárral bővítettük a gyárterületen működő saját méhészetünket. Az érzékelők segítségével a kaptár olyan adatokat képes rögzíteni, mint a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, súly, hangrezgések vagy a finompor-terheléssel kapcsolatos értékek. A program célja, hogy a hálózatba kapcsolt száz, többnyire németországi helyszíneken telepített okoskaptár adatai alapján tanulmányozható legyen a mézelő méhek viselkedése és a környezet méhkolóniákra gyakorolt hatása. A cél a közeli jövőben a méhészek munkájának támogatása, míg hosszabb távon a várható környezeti események (viharok, földrengések) előrejelzése.

Okoskaptárak

Föld hete programsorozat

2021 és 2022 szeptemberében a munkatársak a „zöld életmódot” népszerűsítő eseményen vehettek részt, amelynek keretében számos fenntarthatósággal kapcsolatos program és előadás várta őket. A közös kerékpározással induló hét eseményei négy téma köré épültek: a „zöld közlekedés” keretében a munkatársak megismerhették, milyen környezetkímélő alternatívák állnak rendelkezésükre munkába járáshoz. A „zöld gondolkodás” és a „zöld fogyasztás” témájú előadásokon a mindennapi életben és a táplálkozás terén alkalmazható környezettudatos megoldásokról volt szó. A negyedik téma pedig azokat a tevékenységeket mutatta be, amelyekkel az Audi Hungaria – karbonsemleges működését támogatva – hozzájárul a fenntartható jövő megteremtéséhez.

Föld hete programsorozat

Lépések a zöldebb jövő felé

Látogassatok el Sebastian Copeland, a világhírű természetfotós, sarkkutató és klímaaktivista szemszögéből az Audi Hungariához, ahol Dr. Torma Andrással, vállalatunk Környezetvédelmi osztályának szakreferensével járhattok utána izgalmas tartalmaknak. Nézzétek csak!