keresés

Átadták a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Belsőégésű Motorok Tanszékének új épületét

2011. 04. 08.

• Speciális mérnöki tanulmányok közvetítése
• Több mint 1,2 milliárd forintos befektetés a jövőbe
• Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja és az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. felügyelőbizottságának elnöke: „A Széchenyi István Egyetem, Győr város és az Audi Hungaria együttműködése példaértékű.“

Az Audi Hungaria Belsőégésű Motorok Tanszék a győri Széchenyi István Egyetemen új technológiai fejlesztéssel gazdagodott. Az új épületet a mai napon avatták fel egy jelképes gombnyomással. Ezzel ünnepélyes keretek között lezárult az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., Győr város és a Széchenyi István Egyetem közös projektje. Az együttműködő partnerek több mint 1,2 milliárd forintot fektettek be az új épületbe és ezzel együtt az oktatás és kutatás jövőjébe.

Az épületben egy, a legújabb technológiát képviselő fékpad kap helyet, így Magyarországon egyedülállóan online kopásmérés válik lehetővé. Nemcsak oktatási célra használható, általa speciális kutatási és fejlesztési projektek valósulnak meg a jövőben.

„A haladás technikája jegyében a világ autóiparának technológiai vezető szerepére törekszünk. Ehhez elengedhetetlen az intenzív tudástranszfer a gazdaság és az ipar között. Győr város, az egyetem és az Audi Hungaria együttműködése példaértékű“ – mondta Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja és az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. felügyelőbizottságának elnöke az ünnepségen.

Prof. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora hangsúlyozta: „Ma új távlatokat nyitunk. A motorvizsgálati laborépület mérföldkő a több éves múltra visszatekintő együttműködésünkben az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-vel. A legújabb trendeknek megfelelő speciális mérnöki tudást közvetítünk, ezzel egyetemünk vonzó marad a hallgatók körében, tehetséges, magasan képzett mérnököket képezhetünk, és a világ élvonalába tartozó kutatásokat végezhetünk.“

A győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományok Karának részét képező Audi Hungaria Belsőégésű Motorok Tanszéket 2007-ben alapították. Fő tevékenységi köre a motormechanika és belsőégésű motorok tribológiája. E speciális felsőfokú oktatás fókuszában a gyakorlatorientáltság, a szakmán túli képességek fejlesztése és a kétnyelvűség áll. A hallgatók tanulmányaik alatt rendszeresen részt vesznek az Audi Hungaria kutatási és fejlesztési projektjeiben.

Az új motorvizsgáló pad online kopásméréssel egyedülálló Magyarországon. A világon is ritka technológia lehetővé teszi belső égésű motorok kopási folyamatainak valós idejű mérését, és az eredmények egy kopási sebesség görbén ábrázolhatóak minden fordulat és terhelési pontnál.

„Az új épület közösen használt szlogenünket jelképezi: ‚A jövő Győrben épül’. Ezzel a lépéssel Győr város, az egyetem és a vállalat jövőjébe fektetünk be. Győr ezzel újabb lépést tesz afelé, hogy nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik innovációs, kulturális és gazdasági központjává váljon “, mondta Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.

„Fő kompetenciánk a motorgyártás, és ez így lesz a jövőben is. Innovatív motorok –több mint 270 erőforrás típus gyártójaként a jövőben is szükségünk lesz fiatal, tehetséges mérnökökre, mert magasan képzett munkatársaink jelentik sikereink zálogát. “– hangsúlyozta Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezetésének elnöke.

A vállalat különböző szakmai témákban működik együtt a tanszékkel, így pl. különböző anyagok felületi tulajdonságainak tribológiai kiértékelésében, a szén-dioxid és üzemanyag- fogyasztás csökkentésére, valamint a súrlódás- és kopásvizsgálatra irányuló projektekben. 2011 tavaszi szemeszterében már hatodik alkalommal került megrendezésre a motortechnika témájával foglalkozó előadássorozat az Audi Hungaria Motorfejlesztés, az Audi Akademie és a tanszék közös szervezésében. A rendezvénysorozat keretében már tartott előadást a Széchenyi István Egyetemen többek között Dr. Wolfgang Hatz, a Volkswagen konszern Motorfejlesztésért felelős igazgatótanácsi tagja és Prof. Dr. Hans-Peter Lenz, az Ausztriai Járműmérnökök Egyesületének (ÖVK) elnöke is.

Letölthető állomány

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.


Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán
Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840
Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001Korábbi híreinket az Archívum oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap