Audi Hungaria: új vizsgálóberendezések az e-motorok számára

2020. 12. 16.

• Szilárdságtani vizsgálatok új, speciális berendezésekkel az e-motorok rotorjának tesztelésére
• Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke: „Konzekvensen építjük tovább e-kompetenciáinkat“

Győr, 2020. december 16. – Az Audi Hungariánál a fejlesztés és a gyártás szorosan együttműködik. Jelenleg 500 magasan képzett munkatárs dolgozik a győri műszaki fejlesztésen, amely két területből, a járműhajtás fejlesztésből és a járműfejlesztésből áll. A járműfejlesztés szakemberei mostantól az elektromos meghajtások teljeskörű szilárdságtani vizsgálatát tudják elvégezni az erre a célra üzembe helyezett speciális berendezésekkel: a forgórész-vizsgáló centrifugákkal.

 

„Az elektromobilitás nem csak a termelésünket határozza meg, hanem egyre fontosabb szerepet játszik fejlesztési tevékenységünkben is. Műszaki fejlesztésünk az AUDI AG harmadik legnagyobb fejlesztési központja, és egyben a konstrukció, szimuláció, valamint az akkusztikai és  szilárságtani vizsgálatok kompetenciacentruma. Az e-motorok forgórészének tesztelésére szolgáló vizsgálóberendezésekkel egyedülálló kompetenciát építettünk fel a Volkswagen Konszernben. Az új kapacitásainkat és szaktudásunkat az egész konszern számára elérhetővé tesszük“, mondta Alfons Dintner, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke. 

 

A műszaki fejlesztésen belül a szilárdsági fejlesztés feladata annak biztosítása, hogy az összes járműalkatrész megfelelő szilárdsággal rendelkezzen. A szilárdsági analíziseket és értékeléseket numerikus szimulációkkal, valamint az alkatrészek, modulok és a teljes jármű fizikai tesztelésével végzik. A magas fordulatszámon forgó rotor, az elektromos meghajtás egyik legfontosabb alkatrésze, kialakítása nagymértékben befolyásolja a teljes elektromos meghajtás hatékonyságát. Ennek megfelelően a fejlesztése során folyamatosan optimálni kell.

 

A két új vizsgálóberenedezéssel az e-motor rotorjainak centrifugáló, repedés- és dinamikus fordulatszám tesztelése végezhető el. A vizsgálat során a rotort egy hermetikusan lezárt vizsgálókamrában felfüggesztik, és a szigorú biztonsági előírások betartásával a megfelelő fordulatszámra pörgetik fel. Ezzel egyidejűleg a zárt tesztkamrában a rotort felmelegítik a szabályozható, különbözőképpen bekapcsolható fűtőelemek. Az egyik vizsgálóberendezés egy nagyprecizitású lézerrel rendelkezik, amellyel a rotor kerületnövekedése online mérhető. Ezáltal megfigyelhető, hogyan viselkedik a rotor a teszt során a forgási sebesség függvényében mind radiális, mind pedig axiális irányban. Az innovatív, kapacitív és lézeroptikás technológiával felszerelt mérőrendszer rendkívül pontos mérést tesz lehetővé.

Letölthető állomány

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.


Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán
Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840
Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001Korábbi híreinket az Archívum oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap