"Jó barát a jód, csak jól kell használnunk!"

2022. 12. 30.

Árvay Bálint a Szigetközből, Dunakilitiről származik, a győri Révai gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki diplomát. – A nagyvárosi élet nem jött be nekem, ezért visszajöttem Győrbe. – mondta erről az időszakról Árvay Bálint. – Az pedig kézenfekvő volt, hogy a legvonzóbb munkahelyet választom. Sikerrel pályáztam az Audihoz, és belépésem óta a vásárolt alkatrészek minőségbiztosításával foglalkozó részlegen dolgozom.

Melyek a munkakörének legfőbb faladatai?

– Olyan funkcionális alkatrészek minősítését végzem, amelyeket külső partnerektől szerzünk be. A termékek teljes életútját követhetem: ott vagyok már annak a motornak a megtervezésénél, amelyhez majd felhasználjuk a munkadarabot, látom az első műszaki rajzokat, a specifikáció paramétereit, a fejlesztés lépéseit, az előszéria-gyártásba és végül a szériagyártásba kerülő alkatrészt és annak előállítási folyamatát. Sőt, mivel a feladataim közé tartozik a vevői visszajelzések analizálása, kezelése is, így a már piacra került termékekről is érkeznek információk. Olyan színes, változatos munkafolyamat részese vagyok, amelyben ennyi idő elteltével is megélhetem szakmai fejlődésemet, egy kiváló csapat részeként.

A munkánkban nagy szerepet játszik a kapcsolattartás a belső és külső partnerekkel. Ahhoz, hogy eredményesen dolgozzunk, folyamatosan együtt kell működnünk a cég más részlegeivel. A beszállítókkal ugyancsak intenzív a kapcsolattartás, s mivel sokszor elengedhetetlen a személyes jelenlét, ez gyakori utazással jár. Ezeknek a látogatásoknak számomra egyik fontos tanulsága, hogy a műszaki felkészültség csak alapkövetelmény. Ahhoz, hogy az elvárásoknak megfelelő alkatrészeket kapjunk a beszállítóktól, megfelelő kommunikációra, az információk pontos átadására is szükség van.

Milyen új kihívásokat jelent az elektromos hajtások megjelenése?

- A cégnél végzett munka változatosságához az új kihívások, az új technológiák bevezetése is hozzá tartozik. Az utóbbi években egyre nagyobb szerep jut az erőforrások gyártásának területén az elektromos hajtásláncoknak. Így természetesen nekünk is egyre több olyan alkatrész minőségbiztosításával kell foglalkoznunk, amelyek később elektromos erőforrásokba kerülnek. Mindezt persze úgy, hogy belső égésű motorok területén sincs megállás, gyakorlatilag a technológiák jelenleg egymás mellett élnek.

Bár a termelési folyamatokban kétségtelenül találunk hasonlóságot, számos különbség is mutatkozik. Közismert, hogy az Audi a lehető legmagasabb színvonal elérésére törekszik az itt gyártott motorokat és autókat illetően, s ez nekünk, mérnököknek is nagy kihívást jelent, s a legjobb tudásunkat kell nyújtanunk, így munkám fontos része az osztályra érkező új kollégák betanítása is.

Árvay Bálint ismeretei átadásában, tudásának megosztásában otthonosan érzi magát, és ez a tevékenység a munkahelyén kívül is elkíséri: egyik legelkötelezettebb vezetője annak a mozgalomnak, amelynek célja, hogy az érdeklődők minél szélesebb körét megismertesse a jóddal, annak valódi arcával és képességeivel.

Hogyan kezdődött a jód iránti érdeklődése?

- Személyes érintettség okán kezdtem el foglakozni a jóddal és ennek az elemnek az emberi szervezetre gyakorolt hatásaival. A hagyományos orvosi vizsgálatok valamint az internetes információkutatás a pajzsmirigy rendellenségre irányította a figyelmem.

Regisztráltam egy pajzsmiriggyel kapcsolatos nemzetközi online konferenciára, ahol először hallottam a jódról, a jód forradalmáról. Ennek a hatására kezdtem elmélyülni a témában.

Hogyan próbált meg még több ismeretet szerezni?

Egyrészt a jód széleskörű hatásait taglaló idegen nyelvű könyveket, orvosi publikációkat tanulmányoztam át, másrészt az online térben találtam egy kis hazai közösséget, amelynek tagjai átadták ismereteiket és tapasztalataikat egymásnak. Kiderült számomra, hogy a jód gyógyító hatásának kétszáz éves, dokumentált történelme van, csak feledésbe merült ez a kollektív tudás. Azóta pedig sok tévhit alakult ki a jóddal kapcsolatban s elterjedt róla, hogy csakis kis mennyiségben szabad fogyasztani, és hogy a jódozott só elegendő.

Milyen személyes tapasztalatokat szerzett a nagyobb dózis szedésével kapcsolatban?

Amikor elkezdtem szedni a hivatalosan ajánlott mennyiség sokszorosát, a jód egyfajta méregtelenítő munkába kezdett a szervezetemben. Így először kellemetlen tünetek jelentkeztek, csak ezt követően mutatkoztak meg a pozitív hatások, történt meg a letisztulás, állt helyre az energiaszintem.

Ez a tapasztalat fontos üzenetet hordozott: a jód nagy mennyiségben történő szedését meg kell előznie egy alapos vizsgálati és felkészítési szakasznak. A jód ugyanis csapatjátékos, csak a megfelelő nyomelemekkel és vitaminokkal együtt képes kifejteni jótékony hatását, mindezek hiányában akár kellemetlen következményekkel is szembesülhetünk. Létezik egy „használati utasítás” mindehhez, egy orvosok által kidolgozott ún. jódprotokoll.

Jódra a gyakran kizárólagos felhasználóként emlegetett pajzsmirigyen túl számos egyéb szervünknek is nagy szüksége van, ilyenek a mellékvesék, a petefészkek, a mellek, a méh/endometrium, a hasnyálmirigy, az emésztőrendszer, a prosztata, az agy, a bőr, az endokrin mirigyek, a szív, a nyál- és könnymirigyek, de az immunrendszer védekezőképességét is segíti, valamint kritikus szerepet játszik a termékenységben és a magzat egészséges fejlődésében is.

Honnan tájékozódhatnak a téma iránt érdeklődők?

A  „Jódpótlás tudományos alapokon” néven található közösségi csoport egyfajta központi fórumként működik, megosztjuk tudásunkat, tapasztalatainkat. Mindemellett én magam is tartok előadásokat személyesen illetve online kurzusokon is, sőt egy online elvégezhető tanfolyamot is létrehoztam. Ez sok más ismeret, szakmai információ mellett elérhető a gyogyitojod.hu internetes oldalon keresztül.

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.


Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán
Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840
Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap