Fontosabb a sikerhez vezető út, mint maga az eredmény

Fontosabb a sikerhez vezető út, mint maga az eredmény

2023. 01. 28.

Magával ragadó lelkesedéssel beszél munkájáról és hobbijáról egyaránt Pődör Attila, az AUDI HUNGARIA Zrt. logisztikai folyamat- és a struktúratervező mérnöke. Szakmájában és a szabadidejében űzött sportlövészetben is a dinamizmust, a fejlődés lehetőségét, az innovatív megoldásokat keresi, és sikeresen veszi az akadályokat. A világ legnagyobb motorgyárában eljutott a legmodernebb logisztikai technológiák tervezéséig és alkalmazásáig, a lőtereken pedig rövid idő alatt az országos bajnoki címig.

– A győri Széchenyi István Egyetemen, logisztika szakon szereztem diplomát, s előtte 3 hónapot gyakornokként már az Audinál töltöttem – emlékezett vissza pályafutásának induló időszakára Pődör Attila. – Munkavállalóként 2011 óta dolgozom a vállalatnál, az operatív logisztikai részlegen kezdtem.

- 2016-ban a logisztikai struktúra- és folyamattervezési részlegére kerültem, azóta itt dolgozom. A szakmának ez egy olyan speciális területe, amelynek fókuszában elsősorban a jövőbeni folyamatok állnak. A logisztikai tervezés feladata a motorgyárba tervezett új termékek esetén a logisztikai koncepciók megtervezése, és azok megvalósítása. A folyamat és struktúratervezők munkája magába foglalja a gyártás kiszolgálásához szükséges logisztikai felületek, raktárak, raktári rendszerek, anyagellátási folyamatok tervezését, felügyeletét, az ehhez szükséges anyagmozgató eszközök biztosítását, rendszeres kapacitásvizsgálatokon keresztül a már működő logisztikai folyamatok optimalizálását, és a logisztikai költségek tervezését.

Az, hogy ezeknek a feladatoknak az ellátása a világ legnagyobb motorgyárának esetében mekkora kihívást jelent, talán csak az érzékelheti, aki belép az Audi győri motorraktárának csarnokába. Évente mintegy kétmillió motor (azon belül is belső égésű- és elektromos hajtás) hagyja el a gyártósorokat.

– A motorok szállításának megszervezése rendkívül izgalmas feladat, hiszen kapcsolatban állunk a gyártósorokkal és a konszern több mint harminc vevőjével. Így mi is hatással vagyunk a külső és belső partnereinkre és ők is hatással vannak ránk. – világított rá a munka összetettségre Pődör Attila.

– A logisztikai tervezés egyik legfontosabb eleme, követelménye a folyamatbiztonság. Olyan rendszereket alakítunk ki, amelyekbe több ellenőrzőpontot építünk be, a vizuális ellenőrzés mellett technikai kontroll garantálja a hibátlan működést. Gyakorlatilag egyetlen alkatrész, egyetlen munkadarab sem tud rossz helyre kerülni, maga a rendszer zárja ki a hibázás lehetőségét.

– A már kialakított és alkalmazott logisztikai folyamatok optimalizálása, fejlesztése mellett az innovatív technológiák felkutatása, megismerése és adaptálása is fontos része a tevékenységünknek. Nagyon élvezem, hogy a világ vezető motorgyártójánál dolgozhatom, mert lehetőségem van arra, hogy megismerjem a legújabb, akár a cégcsoporton belülről akár azon kívülről érkező szakmai megoldásokat és közreműködhetek annak kidolgozásában, hogyan tudjuk ezeket a saját területünkön bevezetni. Bár már jó ideje vagyok alkalmazásban az Audinál, ennyi idő után is motivál a vállalattól kapott lehetőség és az a szabadságfok, amelynek köszönhetően folyamatosan szélesíthetem látókörömet és egyénként is van lehetőségem a fejlődésre, a tanulásra.

Munka utáni kikapcsolódást Pődör Attila számára a néhány évvel ezelőtt választott hobbija, az éles sportlövészet jelenti.

– Úgy három évvel ezelőtt egy lövészeti élménycsomagot kaptam ajándékba, amely az éleslövészet kipróbálását tette lehetővé. Annyira megtetszett ez a sport, hogy ezután beléptem egy lövész klubba, majd rendszeresen kijártam a lőtérre. Pontlövészettel kezdtem, ami inkább statikusabb, majd körülbelül egy évvel később a dinamikus formánál, azon belül is a szituációs lövészetnél kötöttem ki. Ennek lényege, hogy egy adott történethez kapcsolódóan alakítanak ki pályákat, melyen a versenyzőnek végig kell mennie, úgy hogy a kijelölt papír és fém célokat minél gyorsabban találja el.

A dinamikus sportlövészet rendkívül komplex tevékenység, hiszen nem elég gyorsnak és pontosnak lenni a pályán, de a fegyverek működését is meg kell tanulniuk a versenyzőknek és a fokozott biztonsági előírásokat is maradéktalanul be kell tartaniuk.

– A pályák eredményes teljesítéséhez fizikai teljesítményre ugyanúgy szükség van, mint a mentális koncentrációra. – avatott be a részletekbe Pődör Attila. – Figyelni kell a feladatra, reagálni a váratlan helyzetekre, s mindezt úgy, hogy közben még véletlenül se veszélyeztessünk senkit a környezetünkben. Sokan gondolhatják, hogy ez egy veszélyes sport, de olyan szigorú biztonsági előírásokat kell betartanunk, amilyenek más mozgásformáknál fel sem merülnek. Nem csak a versenyek, hanem az edzések is képzett lövészetvezető ellenőrzése alatt zajlanak, pontos nyilvántartást vezetnek mindenről, ami a lőtéren történik.  A versenyzőknek maguknak is tisztában kell lenniük a biztonsági előírások részleteivel, és ismerniük kell a kezükbe kerülő fegyverek működését, használatát, az esetlegesen fellépő technikai problémák kezelésének módját.

Pődör Attila csupán három éve kezdett versenyszerűen foglalkozni a sportlövészettel, s rövid időn belül sikerült figyelemre méltó eredményeket elérnie. Az elmúlt évben több mint harminc versenyen vett részt, s összesen huszonöt érmet szerzett, köztük több országos második és harmadik helyezést. A dobogó legfelső foka sem maradt ki repertoárból: az élethű önvédelmi szituációkat szimuláló IDPA szakág úgynevezett carry optics divíziójában országos bajnoki címet szerzett. - A versenyzés mellett lövészetvezetőként és több szakágban versenybíróként is tevékenykedem, szélesítve ezzel is a lövészsportban a látókörömet.

– Természetesen továbbra is aktívan részt veszek a versenyeken, fontos a cél, és nagyon jó érzés a dobogóra állni, de elsősorban élvezni szeretném a lövészetet, az oda vezető út fontosabb számomra, mint az elért eredmény. Jó a közösség, a hangulat, jó összejönni az edzéseken és a versenyeken. Az éles sportlövészet amellett, hogy kitűnő mozgásforma, fegyelemre, odafigyelésre tanít, csupa olyan dologban fejlődhetünk, amelyek az élet más területén is hasznunkra válnak. 

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.


Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán
Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840
Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap