23/11/07

Audi Hungaria: elindult az új generációs elektromos motorok (PPE) sorozatgyártása

Győr, 2023. november 7. – A mai napon az Audi Hungaria 30 éves jubileumi rendezvényén ünnepélyesen megkezdődött az új elektromos motorgeneráció sorozatgyártása a prémium elektromos platform (Premium Platform Electric, PPE) számára, mely az Audi Q6 e-tron modellsorozatban debütál. Egy 190,2 millió eurós beruházás eredményeként egy meglévő gyártócsarnokban egy teljesen új, 15 000 négyzetméteres gyártóterületet alakítottak ki a PPE-hajtások számára, ahol három műszakos munkarendben 700 munkatárs gyárt naponta mintegy 2 000 elektromos hajtást a PPE-platformhoz.

„Győr tökéletes helyszíne a még kompaktabb és hatékonyabb PPE elektromos motorok gyártásának”, mondta Gernot Döllner, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke. „A vállalat magasan képzett csapatával már több mint 400 000 elektromos hajtást gyártott 2018 óta, amely egy felbecsülhetetlen értékű tapasztalat.” Az Audi Hungaria az Audi Q6 e-tron modellsorozat számára készülő PPE-hajtások mellett, az Audi Q8 e-tron számára is gyárt elektromos hajtásokat, továbbá a vállalat egy új gyártóegységet épít fel a Volkswagen Konszern MEBeco platformra (moduláris elektromos hajtáskoncepció) épülő autói számára.

„A PPE-motorok győri termelésindítása egy fontos mérföldkő az Audi Q6 e-tron felfutásában”, mondta Gerd Walker, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja és az Audi Hungaria felügyelőbizottságának elnöke. „Saját tapasztalatból tudom, hogy milyen elkötelezett és lelkes a győri csapat, akik konzekvensen dolgoznak a világ legnagyobb motorgyárának e-mobilitásra történő átállásán. Az Audi Hungaria motorgyártás terén szerzett hatalmas tapasztalatának és a mérlegében CO2-semleges működésének köszönhetően egy nélkülözhetetlen szereplője az Audi globális termelési hálózatának”, tette hozzá Gerd Walker, aki 2012 és 2016 között volt az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja.

a

„Az Audi Hungaria az elmúlt 30 évben egy kis motorgyárból a járműipar meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Vállalatunk a Volkswagen Konszern és a Progresszív Márkacsoport világszintű termelési hálózatának meghatározó pillére, valamint a magyar gazdaság motorja. Prémium minőségű termékeink mellett széleskörű fejlesztői tevékenységet folytatunk Győrben, valamint magas hozzáadott értékű, a munkatársaink kompetenciáira épülő szolgáltatásokat kínálunk partnereinknek. Az új elektromos motorgeneráció gyártásának megkezdésével folytatjuk vállalatunk felkészítését az elektromobilitás korszakára“, mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Az Audi Hungaria nem csak gyártja, hanem fejleszti is az elektromos hajtásokat: a Műszaki Fejlesztés a sorozatgyártás megkezdése után szériatámogatással segíti tovább a gyártói tevékenységet. A PPE hajtások új gyártósorainak kialakítása a győri és ingolstadti gyártástervező szakemberek, valamint a győri Szerszámgyár szakembereinek egyedülálló együttműködésében valósult meg. Az új gyártóterület megtervezésének egyik különlegessége volt, hogy az Audi Hungariánál először vetettek be VR-szemüveget egy gyártósor megtervezéséhez. 

a

A PPE-hajtások gyártása a státor- és váltókomponens-gyártásból, valamint a meghajtások összeszerelési tevékenységéből tevődik össze. A vállalat három új gyártósort helyezett üzembe az új generációs elektromos motorok gyártásához: a státorgyártás 28, a váltókomponens-gyártás 15 munkafázisból áll, míg a hajtásösszeszereléshez 190 lépésre van szükség. A PPE-hajtások az Audi és Porsche márkák számára is készülnek Győrben.

„A PPE-hajtások gyártásával növeltük gyártási mélységünket, és új munkaköröket teremtettünk, mint például a fogaskeréktechnológia, új hőkezelési eljárások és a lézertechnológia területén. A gyártási technológia is számos innovatív megoldással egészült ki: a konszernben elsőként alkalmazunk egy új impregnálási folyamatot, valamint Győrben először építjük a váltókomponenseket az elektromos hajtások integrált elemeként. Csapatom belső égésű motorok gyártása terén szerzett hosszú éves tapasztalata és a tudatos továbbképzési koncepciónknak köszönhetően a PPE-hajtásokat is prémium minőségben szállítjuk ügyfeleinknek”, mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja.

Az Audi Hungaria 2020 óta mérlegében CO2-semlegesen végzi tevékenységét. A vállalat Magyarország legnagyobb ipari geotermikus energia felhasználója, és területén működik Európa legnagyobb tetőre telepített napelemparkja. Az Audi a DB Cargo vállalattal közösen CO2-semlegesen szállítja a PPE platform számára készülő elektromos hajtásokat Ingolstadtba.

a

A PPE-hajtások gyártásindításának évében az Audi Hungaria 30 éves sikertörténetre tekint vissza. A vállalat mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött és Magyarországon elsőként gyártott prémium kategóriás autókat. A Műszaki Fejlesztés az Audi és a Volkswagen Konszern számára végez fejlesztési tevékenységet. A gyártás mellett a vállalat széleskörű, a munkatársak kompetenciáira épülő szolgáltatásokat kínál a konszern számára. A CUPRA Terramar modelljének jövőbeli gyártásával a vállalat tovább növeli a konszernszintű szinergiák kihasználását.

A vállalat Szerszámgyárában az Audi, Lamborghini és Bentley márkák számára készülnek karosszériaelemek, mint például motorháztetők, csomagtérajtók, ajtók, sárvédők, tető- és oldalelemek, főként alumíniumból.

Az Audi Hungaria a vállalat alapítása óta több mint 12 milliárd eurót fektetett be Győrben, mellyel a vállalat a magyar ipar egyik legnagyobb beruházója. Az Audi Hungaria az ország egyik legnagyobb munkáltatójaként jelenleg közel 12 000 munkatársat foglalkoztat. A vállalat alapítása óta elkötelezett támogatója a régió sport és kulturális életének, szociális kezdeményezéseket karol fel, és támogatja a jövő generáció oktatását, valamint a magyarországi kutatás-fejlesztést. 

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán

Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840

Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001

If you have questions about Audi or our products but are not a journalist, please contact our customer service department at: audi.hu/contact

Amennyiben nem újságíró, és kérdése van az Audival, vagy a termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse vevőszolgálatunkat az alábbi eléhetőségen:
audi.hu/hu/altalanos-informaciok/kapcsolat.html