24/07/19

Nemzetközi csapatmunka, tudományos szinergiák

Az épület, ahol most járunk, már csak emlékeinkben őrzi Győr egykori élelmiszeriparának ikonikus helyszínét, a Győri Keksz- és Ostyagyárat. A „Kocka”  azonban valóban megmaradt tisztelegve a város gazdaságának, amely jelenét és jövőjét a jármű- és tudásiparban építi. A következőkben feltárulnak a Science Park, valamint az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem új tudományos kooperációjának titkai.

Ennél nemzetközibb interjút nehezen tudtunk volna összehozni a régi győri kekszgyár területén megvalósuló tudományos és innovációs park ötödik emeletén, ahol az Audi Hungaria Járműfejlesztésének HIL modell-csapattagjaival beszélgettünk, köztük Amro Khaleddel, Hana Salamehhel, Puter Gergővel és Lennert Józseffel.

a

A jordán származású Hana a Debreceni Egyetem mechatronika szakán szerezte mesterdiplomáját, majd az Audi Development Campen keresztül került az Audi Hungaria fejlesztőmérnöki csapatába Amrohoz hasonlóan, akinek szintén a vállalat és a Széchenyi István Egyetem minden nyáron megrendezett táborán keresztül vezetett az útja négykarikás munkahelyére. A magyar fiúk, Gergő és Józsi a Széchenyi István Egyetemről lettek audisok, míg előbbi 2021-ben kezdett gyakornokként a Kísérleti Motorgyártó Központban (MAC), addig Józsi a Belsőégésű Motorok Tanszéken kezdett 2022-ben duális hallgatóként, mindketten az Arrabona Racing Teamből öltötték magukra a piros kabátot. Bár különböző helyről érkeztek, több dolog is közös bennük: fiatalok, proaktívak, ég bennük a tudásvágy és a tenniakarás.

Mivel foglalkozik a csapatotok a járműfejlesztésen belül?

Józsi és Gergő: 14 főből álló, nemzetközi csapatunk valós idejű számítógépes modellépítéssel és tesztekkel foglalkozik: egy virtuális járművet fejlesztünk az AUDI AG megbízásából, melyhez különböző komponenseket tesztelünk szimulációk segítségével – magyarázza felváltva Józsi és Gergő, akik a Kocka ötödik emeletén található irodájukban fogadnak.

Hana: A járműfejlesztésen a fő prioritásunk a gyártásra tervezett jövőbeli járműprojektek folyamatos fejlesztése. Mielőtt ezek a járművek a fejlesztés későbbi fázisaiba kerülnének, több szimulációs szakaszon kell átesniük, így a Model-in-the-Loop (MiL), Software-in-the-Loop (SiL), Hardware-in-the-Loop (HiL) szimulációkon és végül a referenciajárművel végzett tesztelésen is.

Amro: Én Hanával együtt dolgozom a virtuális vezető fejlesztésén, ami lehetővé teszi számunkra, hogy szimulált környezetben működtessük a járműmodellt, hogy a legkülönbözőbb forgatókönyvek szerint tesztelhessük és kiértékelhessük a működését. Így, még mielőtt a fejlesztés következő fázisába kerülne, teljeskörű ellenőrzést és optimalizálást végzünk a teljesítmény és biztonság tekintetében.

a

Miért fontos a járműfejlesztés tevékenysége szempontjából a virtuális tesztelés? Mely előnyökkel jár a Hardware-in-the-Loop (HiL) szimuláció?

Gergő: A járműben található hardwarek/szoftverek tesztelése rendkívül időigényes és drága. A virtuális tesztek többször visszajátszhatók, bármilyen körülmények között, a vezérlőegység jobban analizálhatók. Akkor is ha a jármű még a kezdeti fejlesztési fázisban van, már lehetőségünk van a funkciókat/különböző szcenáriókat tesztelni és optimalizálni.

Józsi: Így hamarabb fény derül a hibákra, amivel a fejlesztési ciklusidőt lehet lerövidíteni és optimalizálni.

a

Melyek azok a kompetenciák, amelyek elengedhetetlenek a munkátokhoz?

Hana: A műszaki jártasságot emelném ki. Legyen szó matematikai koncepciók megértéséről, a kifinomult szoftvereszközök használatáról vagy a legújabb iparági technológiák naprakész ismeretéről, az erős műszaki készségek elengedhetetlenek. Egy másik kulcsfontosságú kompetencia szerintem a csapatmunka és a kommunikáció.

Ezzel a fiúk is egyetértenek, hiszen a csapatban mindenkinek megvan a maga koordinált feladata, amit aztán a projektmunkák végeztével szintetizálnak. Nem ritka, hogy három nyelven tartják egymással, a beszállítókkal és az AUDI AG kollégáival a kapcsolatot. Emellett a kritikai gondolkodást, a problémamegoldó készséget, a programozási és modellezési ismereteket emelik ki.

a

Egy különleges helyszínen vagyunk, hogy kerültetek audisként Győr belvárosába, a Kockába?

Józsi: Maguk a teszthez szükséges eszközök a valóságban főként Ingolstadtban találhatók, de a győri Audi Hungaria telephelyen is van két teljesjármű HiL-ünk és négy komponens HiL-ünk. Mivel a szimulációs környezetben dolgozunk, a munkánkhoz eszközként a laptopunkra van szükség. Így leginkább arra került a hangsúly, hogy inspiráló, nemzetközi környezetben legyünk, ahol a tudományos élettel való szinergiákat is ki tudjuk használni. Itt a Kockában egy irodában vagyunk a Széchenyi István Egyetem munkatársaival, akik közül öt fő alkotja az ún. Core Teamet, akik bizonyos feladatokat végeznek el számunkra, míg hat fő doktorandusz hallgató, posztdoktor az Innovációs Teamet. Egy hosszú távú kooperáció keretében dolgozunk velük, folyamatoptimalizációs innovációkat dolgoznak majd ki nekünk, míg az egyetem hallgatóival megismertetik és népszerűsítik a területünket.

a

Milyen pluszt ad a munkátokhoz ez a különleges helyszín?

Gergő: Az egyetem csapatával így egyszerűbb a kommunikáció, gyorsabb az információáramlás. Mi audisok megosztva dolgozunk a gyárban és a Kockában.

Hana: Az itteni környezet rendkívül ergonomikus – automatikus klímavezérlés, állítható világítási rendszer, zajszűrés – , hatékonyan tudunk dolgozni. A kreativitáshoz szerintem időről-időre környezetváltozásra is szükség van, így ez a lélegzetelállító természeti kilátás a Püspökerdőre, valamint a Mosoni-Duna és a Rába összefolyására nyugodt, inspiráló hátteret biztosít a munkánkhoz.

Amro: Az egyetem közelsége révén valóban jobban ki tudjuk használni az ipar és a tudomány közti szinergiákat, jobban be tudjuk vonni az egyetemről érkező kollégákat a projektjeinkbe. Ezek a dinamikus kapcsolatok több inputot és kreativitást hoznak, ami elengedhetetlen a sikeres munkához.

a

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy a nem csak tudományos tartalmában értékes, hanem küllemében is rendkívül modern és különleges épületben mi a kedvenc helye fiatal kollégáinknak. Bár a csapaton belül minden kérdésben nagy az egyetértés, itt mindannyian kiemelik mosolyogva a legfelső emeleti teraszt, ahol lenyűgöző természeti kilátással szellemileg is fel tudnak töltődni. 

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán

Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840

Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001

If you have questions about Audi or our products but are not a journalist, please contact our customer service department at: audi.hu/contact

Amennyiben nem újságíró, és kérdése van az Audival, vagy a termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse vevőszolgálatunkat az alábbi eléhetőségen:
audi.hu/hu/altalanos-informaciok/kapcsolat.html