keresés

Fókuszban az információbiztonság

2021. 05. 24.

Hétköznap a kibervédelemé, hétvégén a harcművészeteké a főszerep.

Szakál Jozef a győri Audi Hungaria munkatársa, IT biztonsági szakemberként erősíti a csapatot immár kilencedik éve. Életében fontos szerepet tölt be a védelmező szerepkör. Hétköznapokon a vállalat információbiztonságért felel, hétvégente pedig hol az edzőteremben, hol a szakkommentátori székében a küzdősportok iránt érzett szenvedélyét éli.

Mióta erősíti az Audi Hungaria IT csapatát?

2012-ben csatlakoztam az Audi IT-biztonság csapatához, az úgynevezett friss diplomásokat támogató programon keresztül. Sokan nem is tudják, hogy az Audi Hungariánál van IT, azon belül pedig az IT biztonságért felelős osztály. Már a kezdetektől az volt a célom, hogy ezzel foglalkozzam a vállalatnál. Mérnök - informatikus felsőfokú végzettséget szereztem, de középiskolában is IT szakirányon tanultam. Így hát olyan munkahelyet kerestem, ahol ezt a tudást tovább tudom kamatoztatni. 

Az információs technológián belül mit takar a biztonság?

Az IT biztonságot másnéven kiberbiztonságnak ismeri az emberek többsége. Ennek keretén belül tudjuk megvédeni a vállalati üzleti adatokat és a munkavállalóink személyes adatait, hogy a hackerek ne tudják ellopni, módosítani vagy törölni. Gyerekként az iskolában is izgalmas volt a hackerkedés, sokszor azon versenyeztünk ki tud etikus módon iskolai IT-rendszerekben sérülékenységeket találni. Ez predesztinálta azt, hogy ha tudom mire képes egy hacker, akkor egy vállalatnál azt kell képviselni, hogyan lehet ellene védekezni. Ez az, ami engem inspirált és így kötöttem ki az IT biztonság területen. 

"Ha tudom mire képes egy hacker, akkor egy vállalatnál azt kell képviselni, hogyan lehet ellene védekezni."

Az IT biztonság osztályán belül melyik területet védi meg a kibertámadásoktól?

Két éve én vagyok az Audi Hungaria CISO-ja, vagyis az információbiztonságért felelős megbízott munkatárs. A munkatársak laptopján, hálózati meghajtón,  vállalatirányítási rendszerekben vagy egy a fiókban tárolt kinyomtatott papíron található információ, mind érték, amit adott esetben meg akarnak szerezni egyének, olykor csoportok. Elsősorban az üzleti adatnak minősülő információk biztonságának megóvása a feladatunk. A személyes adatok védelmével foglalkozó osztállyal pedig szorosan együtt dolgozunk.

Hogyan tudja biztosítani egy IT szakember a termelést?

Az Audi Hungaria fő profilja a motorok és autók gyártása a Volkswagen Konszern számára. Nekem ebben az a szerepem, hogy a napi működésünk, legyen szó termelési vagy irodai munkáról, zavartalan legyen. Az IT rendszerek biztonságosak legyenek, ellenálljanak egy esetleges hacker-támadásnak, az üzleti adatainkban rejlő tudásunk védett legyen.

A vállalat teljes védelmi rendszerének kidolgozásában is részt vett vagy csak annak fenntartása a feladata?

Részben mindkettő. Összeköttetésben vagyunk az Audi AG-vel, a folyamatainkon keresztül kapcsolódunk. Ha információbiztonsági incidens történik, az nem csak Győrre lehet kihatással, hanem az egész konszernre és fordítva is. Együtt kell működnünk, hogy egymás erősségeit együtt jobban tudjuk kamatoztatni.

"Az én szemüvegemen keresztül a digitalizáció fontos eleme a vállalati fejlődésnek, melyben előtérbe kell helyeznem az IT-biztonság fontosságát, az új IT megoldások vizsgálatát és azok sérülékenységeinek kiszűrését, megszüntetését."

Aki az IT-biztonságnál dolgozik képben kell lennie az aktuális kibertámadási trendekkel?

A napi munkavégzésünk mellett az egyik fő feladatunk, hogy lekövessük a piaci trendeket, hogy a hackerek milyen eszközökkel támadhatnak, milyen technológiát használnak, milyen tudással rendelkeznek. Ennek érdekében a munkatársaim folyamatos képzéseken vesznek részt, hogy tudják követni a legújabb trendeket, mert csak így tudjuk velük tartani a lépést. A hackerek a nagy százalékában nem közvetlenül az IT rendszereket támadják, hanem a munkatársainkon keresztül akarnak bejutni hozzánk. Az emberi kíváncsiság, jóhiszeműség vagy félelem az, amire alapoznak. Az a 12 ezer munkatárs, aki az Audi Hungariánál dolgozik az elsődleges célpontjai a kibertámadásoknak. Emiatt első sorban munkatársainkat kell felkészítenünk, hogy felismerjék, ha ilyen támadás éri őket. Valamint megmutatni, hogy mit tehetnek ellene. 

Mi a legnagyobb kihívás a munkájában?

A legnagyobb kihívás, hogy nekünk is úgymond egyfajta hackerekké kell válnunk, hogy a támadó fejével gondolkozzunk, vagy akár néhány lépéssel előtte járjunk, felismerjük és ellenálljunk a támadásoknak. Vannak úgynevezett etikus hacker képzések, amiken olyan szakemberektől szerezhetünk megfelelő tudást, akik ennek a világnak az ütőerén tartják az ujjukat. Több kollégánk az ilyen képzések után vizsgálja a rendszereinket, mintha ő maga is egy kibertámadó lenne. Ilyenkor azokra a kérdésekre is választ kapunk, hogy mennyire ellenálló a rendszer, milyen kárt képes elérni egy támadó.

"Nagyon színes és vonzó munkakör a fiatal informatikusok számára az IT biztonság területe. Néha rosszban sántikálunk, de egy biztosított környezetben, a törvényi és vállalati előírások mellett tesszük. Ez motiváció és haszon is egyben."

Nem nyomja az a felelősség a vállát, hogy egy ekkora vállalatért egy személyben felel?

Az a feladatom a csapatom tagjaival, hogy felderítsem az Audi Hungariánál azokat a lehetséges rizikókat, amiken keresztül kár érheti a vállalatot. Fontos, hogy ne érjen minket meglepetés, ha történik egy incidens, tudjuk azt, hogy milyen módon történt. Ha nem is tudjuk minden esetben megakadályozni, a hatásait tudjuk csökkenteni. Ez egy felelősségteljes dolog, és egy olyan nagy vállalatnál mint az Audi Hungaria komplex feladat is egyben, de nagyszerű csapattal dolgozom együtt.

Mennyire nehéz megértetni a munkavállalókkal, hogy ők lehetnek az első támadható felületei a vállalatnak?

Nagyon büszke vagyok az Audi Hungaria munkavállalóira. Ez egy hosszú folyamat eredménye, hogy nagyon hatékonyan, úgynevezett „emberi tűzfalként” védik a vállalat információit.. Az elmúlt kilenc évben különösen nagy hangsúlyt fektettem a képzésekre, emiatt személyesen is tartottam trainingeket, hogy a hitelesség és elfogadottság-biztosított legyen. Az új online vállalati IT-biztonság képzésben is személyesen veszek részt, mert fontos, hogy emberközeli legyen a tartalom. A pozitív hatását abban is tudom mérni, hogy számos bejelentés, megkeresés érkezik a munkavállalók részéről. Rendszeresen jelzik, ha problémát észleltek, vagy csak támogatási igényük van.

Milyen karrierlehetőségek vannak ezen a pályán?

Kilenc éve érkeztem az Audi Hungariához, ami nem olyan hosszú idő, viszont az alázatos szakmai munkának köszönhetően az elmúlt három évben már specialista pozícióban vagyok. Előre tudtam lépni a ranglétrán, illetve most állok egy vezetői kiválasztás közepén. Aki viszont nem vezetői pálya iránt érdeklődik, hanem adott szakmai területen a specifikációk érdeklik, van lehetősége fókuszált képzéseken is részt vennie. Olyan tapasztalati környezetben tudnak itt dolgozni a munkavállalók, ahol van egy 27 éves motorgyár, egy fiatal járműgyár és heterogén az az IT környezet amiben dolgozhatunk. Magyarországon unikális, szakmai tapasztalatszerzésre pedig ideális.
 


A szakmai tudását az Audi Hungarián kívül is megosztja?

Több egyetemen is van lehetőségem képzést tartani. A Budapesti Műszaki Egyetemmel és a győri Széchenyi István Egyetemmel való együttműködés részeként az előadások során az a célom, hogy felkeltsem a fiatalok érdeklődését az IT biztonság szakma iránt. Szerencsére már volt több olyan megkeresés az órák után, hogy szeretnének ők is az Audi Hungaria munkatársai lenni. Ehhez a legelső belépő a Gyakornoki Programunk, az IT területén is folyamatosan kínálunk hallgatók számára is elérhető IT gyakornoki állásokat.

A komplex és sokrétű feladatok mellett mikor és milyen kikapcsolódásra jut ideje?

Kihívás megtalálni a work-life balancot. Kikapcsolódás szempontjából az én forrásom a családom. Emellett a küzdősportok nagy szerelmese vagyok, most már két évtizede űzöm és beszélek is róla, ugyanis a magyar Sport 1 televíziónál vagyok szakkommentátor. Azinformációk átadása a másik nagy szerelmem. Nem csak az Audi Hungarián belül képzéseket tartani, hanem a küzdősportokat is népszerűsíteni. Hétvégén a küzdősport rendezvényeken én ülök be a közvetítői székbe és tolmácsolom a szakmai meglátásaimat. Ezt még kiegészítem Youtube tartalmakkal is a csatornámon, ahol a kreativitásomat is ki tudom élni. 

Érdekes párhuzam. Milyen küzdősportot űz és kommentál?

Kevert harcművészetként is ismert, más néven az MMA. Ami engem ebben a leginkább megfogott, az az, hogy kevés tiszta és őszinte dolog van napjainkban a világban. A küzdősport viszont ezek közé tartozik. Amikor a küzdőtéren szembe áll veled egy másik fél, nem feltétlen az a  cél, hogy egymást legyőzzétek, hanem, hogy saját magatokat leküzdjétek. Akinek volt már része hasonló élményben, az tudja, hogy minden küzdelem fejben dől el. Ahhoz, hogy sikeres legyél, a saját magad erősségeit és határait kell megismerni és felmérni. Nekem ez az, ami elsősorban tetszik a küzdősportokban. Meghatározza az életemet, nem csak azáltal mert közvetítem, hanem mert fiatal küzdősportolókat is támogatok, hogy elérjék az álmaikat.

Az egyetemen és a küzdősportban is a jövő generációját támogatja. Ez tudatos?

Valahol igen. Úgy érzem hatalmas az információ zaj napjainkban. Már az én esetemben is kihívás volt megfelelő karrierutat vagy jövőképet találni, de az új generáció esetében ez még nehezebb. Véleményem szerint a hiteles kommunikáció alapvető érték, és érzem ennek a hatását a visszajelzések alapján.
 

"Sokaknak segíthetek abban, hogy azonosítsák a preferenciáikat és reális célokat tűzzenek ki az életükben. Ez az én célom, hogy adjak valamit az életükhöz és hosszú távon hatással bírjak az értékeik fejlődésére."

Forrás: Kisalföld napilap, Lendületben rovat, Simon Roberta - 2021. április

 

Ismerd meg lehetőségeid és tartozz az Audi Hungaria kiváló IT csapatához: www.audi.hu/it

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Korábbi híreinket az Archívum oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap