Egyenes út az Audi professzionális IT világába – SAP posztgraduális képzés

Egyenes út az Audi professzionális IT világába – SAP posztgraduális képzés

2023. 06. 09.

2022-ben indult útjára az Audi Hungaria SAP posztgraduális képzése a győri Széchenyi István Egyetemen.

Beszélgetésünk során az SAP Posztgraduális képzés audis megalkotóit és szakértőit kérdeztük (Hidi Mariann – Vezető Audi Group IT Services, Szécsényi Katalin – Vezető Competence Center SAP Basis/Technology, Domokos Bernadett – Oktatási és Tudományos kooperációk), valamint Raboczki Csongor, az első olyan hallgató is mesélt nekünk élményeiről, aki már audis munkatársként kamatoztatja az egyetemen megszerzett SAP ismereteit.

Employer Brandig: Honnan indult az SAP posztgraduális képzés története Mariann?

Hidi Mariann: Az IT szakterületen folyamatosan a jövőbe tekintünk és keressük azokat a lehetőségeket, amivel szakterületünk növekedését és fejlődését biztosítani tudjuk – vállalatunk és munkatársaink számára egyaránt. Szakterületünkön nem csak a győri telephelyhez kapcsolódó IT feladatokat látjuk el, hanem a világ számos országába nyújtunk szolgáltatásokat. 3 évvel ezelőtt megállapítottuk, hogy piacképességünk növelésének egyik kulcs tényezője az SAP-hoz kapcsolódó kompetenciáink fejlesztése lehet, hiszen ezen vállalatirányítási szoftver rendkívül fontos komponense a konszern működésének. Ekkor már egyértelműen láttuk, hogy stratégiai jelentőségű, hogy csapatunkat bővíteni tudjuk, és a fejlődéshez létfontosságú tényező lesz a témával foglalkozó mérnökeink számának nagymértékű növelése.

EB: Miért egy egyetemi képzés megalkotása mellett döntöttetek? Miért nem csak a klasszikus toborzási módszerrel kerestétek a megoldást?

Hidi Mariann: A munkaerőpiac nyújtotta lehetőségek munkáltatóként világszinten rendkívül szűk körűek az IT szektorban. Mi ezt viszonylag hamar felismertük és tudatosan elkezdtük azokat az utakat keresni - sőt saját magunk megalkotni-, ami által a témakör iránt érdeklődő emberek számára lehetőséget biztosítunk a szükséges ismeretek és gyakorlati tudás megszerzéséhez. Amellett, hogy mindig nagy örömmel fogadjuk a széleskörű tapasztalattal rendelkező pályázókat, úgy döntöttünk, hogy kaput nyitunk és lehetőséget biztosítunk olyan lelkes szakemberek számára is, akik általános IT-s alapismeretekkel már rendelkeznek, de a szükséges gyakorlati ismereteket még meg kell szerezniük. Ezen ismeretek elsajátításához dolgoztuk ki a Széchenyi István Egyetemmel karöltve az SAP Posztgraduális képzést.

EB: Miért pont posztgraduális forma?

Domokos Bernadett: Mariann jól körül határolt igényekkel és elvárásokkal érkezett hozzánk 2021-ben. Pontosan tudta, hogy milyen szaktudásra van szüksége a szakterületüknek, melynek - felsőoktatási együttműködéseink révén - igyekeztünk a lehető legjobb tudásunk szerint eleget tenni. A munkát az egyetemi partnereinkkel kooperálva egy alapos elemzéssel kezdtük, melyben feltérképeztük az informatikus hallgatók képzés során elsajátított ismereteit. Az egyetemi oktatók bevonásával létrejött projektcsapat segítségével megkerestük azokat a témaköröket, melyeket az általános informatikus képzés nem vagy csak részben tartalmaz, azonban számunkra – mint vállalat számára – olyan hasznos ismereteket biztosíthat, amely a jelenlegi és a jövőbeli stratégiai céljaink elérését szolgálja. Ennek az alapos munkának köszönhetően kezdett mindinkább körvonalazódni egy kifejezetten SAP ismereteket átadó posztgraduális képzés felépítésének gondolata. A Széchenyi István Egyetem Felnőttképzési és Kompetenciafejlesztési Központjának vezetőjével, az oktatói projektcsapattal és az SAP területen dolgozó IT-s szakembereinkkel pontról-pontra vizsgáltuk meg – az akkor még csak tervezett – posztgraduális képzés keretrendszerét, lehetőségeit valamint a (tervezett) tantárgyak tematikáját és tartalmát. A közös munka eredményeként egyértelműen láthatóvá vált számunkra, hogy mely témakörök oktatására, mélyítésére van szükség ahhoz, hogy a képzés befejeztével mondhatni képzett SAP szakembereknek nyíljon lehetősége jelentkezni vállalatunkhoz.

A képzés formájának megválasztásakor leginkább az a cél vezérelt minket, hogy programunkkal a lehető legszélesebb spektrumát tudjuk lefedni a munkaerőpiacon vagy a felsőoktatásban ma fellelhető célcsoportoknak. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a transzformációban érintett munkatársainknak lehetőséget biztosítsunk a fejlődésre, ismereteik bővítésére. Az oktatások időbeli ütemezése is ezt a célt szolgálja, hiszen azok elsősorban pénteken délután és szombatonként történnek. Mindemellett az aktív egyetemi hallgatók részvételére is számítunk/számítottunk az általunk indított képzésben, hiszen friss diplomásként már ezen speciális ismeret birtokában, jobb esélyekkel tudhatnak kilépni a nagybetűs életbe és Csongorhoz hasonlóan munkatársakká válhatnak.

EB: Aprólékos, hosszú folyamatnak tűnik az elmondásod alapján. Mi hajtott titeket előre?

Domokos Bernadett: Tudtuk, hogy úttörők vagyunk és hittünk abban, hogy van igény a változásra, a fejlődésre. A csapat minden tagja száz százalékig bele tette a szaktudását és tapasztalatait a projektbe – legyen szó az audis IT szakemberekről vagy az egyetem munkatársairól. Megragadott bennünket Mariann elhivatottsága és lelkesedése, nem volt kérdés a számunkra, hogy amit együtt alkotunk, az egy hiánypótló képzési tartalom lesz és bíztunk benne, hogy rengeteg ember számára nyithatunk vele új kapukat.

Most már büszkén számolhatok be eredményeinkről is, hiszen egyértelműen látható, hogy a 3 modulcsomagból/tématerületből álló, 2 félévre tagolt képzés elvégzése által a hallgatók mély elméleti és gyakorlati SAP tudásra tesznek szert, ismerik a rendszer felépítését, a logikáját, a felületeit és magabiztosan tudnak benne dolgozni.

EB: Miben más egy SAP posztgraduális képzésről érkezett új munkatárssal elkezdeni együtt dolgozni?

Szécsényi Katalin: A normál egyetemi IT képzés egy széles spektrumú általános alapot biztosít a hallgatóknak, ezzel szemben az SAP bázis és az SAP logisztika/produkció területe is speciális szaktudást igényel - amivel kevés szakember rendelkezik Magyarországon.
A képzés tananyagának összeállításában sok éves tapasztalattal- és tudással rendelkező kollégáim is aktívan részt vettek, így biztosan tudtuk, hogy a képzésből érkező hallgatók a jövőbeni feladatok elvégzéséhez szükséges tudásbázissal fognak rendelkezni.

Természetesen nem azt várjuk a képzésből érkező új kollégáktól, hogy rögtön önállóan dolgozzanak. Az első hónapok a betanulási terv teljesítésével, mentori támogatással, és további Audi-specifikus képzésekkel telnek, mely során az új munkatárs kellő gyakorlatot, magabiztosságot szerez és beilleszkedik a csapatba.

EB: Raboczki Csongor az első végzett hallgató, aki a Te csapatodba nyert felvételt SAP bázis adminisztrátor pozícióba.  Hogy fogadtátok Csongort?

Szécsényi Katalin: Különösen örültünk a jelentkezésének, hiszen ahogy említetted is, ő volt az „első fecske”, és megerősítette a hitünket abban, hogy valami nagyon jó dolgot indítottunk útjára. A kiválasztási folyamatban egyértelmű volt számunkra, hogy azon túl, hogy a szakmai alapokat elsajátította, olyan soft skillekkel rendelkezik, amivel abszolút passzol a csapatunkba. Nagy izgalommal és nyitottsággal vártuk őt, 3 hónap elteltével pedig már tapasztalati úton is látjuk, hogy a tervünk sikerült. Kiváló alapokkal érkezett hozzánk Csongor, amire már együtt építkezünk.


EB: Csongor repüljünk kicsit vissza az időben. Miért jelentkeztél a képzésre?

Raboczki Csongor: A nagy lehetőséget és az ugródeszkát láttam benne. Már az IT-s alapképzésem ideje alatt vágytam az Audi berkeibe -akkor ez sajnos nem jött össze-, így vállalatirányítási szoftverfejlesztőként helyezkedtem el egy másik cégnél.  Szuper szakmai tapasztalatokat szereztem itt, viszont hiányoztak az SAP-s ismereteim, ami a „beugrókártyám” lett volna a multik világába. Amikor az egyetemi hírlevélben értesültem a posztgraduális képzésről, nem volt kérdés számomra, hogy ez lehet az az út, ami által audis lehetek.

EB: Milyennek találtad az iskolát?

Raboczki Csongor: Az órák rendkívül gyakorlat orientáltak voltak és szakmabeli, széleskörű szaktudással rendelkező oktatók adták át nekünk a tananyagot. Bátran mondhatom, hogy egyedülálló tudás birtokába kerültünk a csoporttársaimmal. Mindannyian nagy lendülettel és motivációval voltunk jelen az órákon, ez abszolút érezhető volt a hangulaton. A kedvenc tantárgyam a „Vállalatirányítási rendszer üzemeltetése I-II” volt. Ezeken az órákon döntöttem el, hogy hosszú távon ezzel szeretnék foglalkozni.

EB: Miért pont az üzemeltetés témaköre fogott meg?

Raboczki Csongor: Mindaz, amit az SAP üzemeltetés felölel, külső szemmel nézve varázslásnak tűnhet. Ez egy rendkívül komplex témakör, aminél a szoftver minden részletébe bele kell látni, hogy meg tudjuk oldani azokat a problémákat, amikhez esetleg a fejlesztők sem tudnak hozzászólni. Ezen a területen teljes mértékben igaz, hogy holtáig tanul az ember. Minden nap újabb kihívásokkal és feladatokkal nézünk szembe. Én határozottan élvezem mindezt. Igazából az informatikában mindig is ezt szerettem, hiszen a folyamatos problémamegoldás folyamatosan heuréka érzést ad nekünk. Minden nap.

EB: Végül hogy jutottál el az Audi Hungaria munkatársi székébe?

Raboczki Csongor: A képzés ideje alatt többször látogattak el hozzánk audis IT-s vezetők, hogy szabadon beszélgethessünk velük a szakmáról, a munkájukról, a lehetőségeinkről. Kérdezhettünk és válaszokat is kaptunk. Itt találkoztam először jelenlegi főnökömmel, Katalinnal. A személyes beszélgetés után azonnal beadtam a pályázatom, pár héttel később pedig már egy interjúsorán ismertük meg jobban egymást.

Március 9. óta vagyok az SAP Bázis csapat munkatársa és azóta folyamatosan csak fejlődök a mentorom és a betanulási tervem segítségével. Boldogan mondhatom, hogy az évekkel ezelőtti célom teljesült, teljes mértékben azt kaptam a területemen, amit vártam, elképzeltem, sőt talán még többet Szerettem volna egy jó csapatban dolgozni, ezt 100%-ig megkaptam. Bár sokat dolgozunk home office-ban, mégis érezhetően összetartó team része lettem.

EB: Mik a jövőbeli terveid?

Raboczki Csongor: Szeretnék haladni ezen az úton, amin elindultam: folyamatosan tovább bővíteni a tudásom. Nagyon élvezem az eddigi munkát, amit csinálunk és elképesztően inspiráló, hogy körülöttem mindenki folyamatosan tanul. Igazából együtt, csapatként fejlődünk és ez nagyon jó!

Személy szerint én a Porsche rendszerein dolgozom innen Magyarországról, viszont a német szaknyelv még teljesen új a számomra, így a szakmai fejlődésemen túl rövidtávú célom, a német szaknyelvet is elsajátítsam.

EB: Kinek ajánlanád a képzést?

Raboczki Csongor: Szívesen ajánlom ezt a képzést, nekem rendkívül sok pozitív érzést adott és beváltotta a reményeimet. Első sorban azoknak a frissen végzett vagy tapasztalt mérnököknek ajánlanám saját példám alapján, akik informatikai alapképzéssel rendelkeznek, de szeretnének speciális SAP szaktudással bírni és akár világszínvonalú cégeknél dolgozni.

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap