Trombitaművész és folyamatmérnök: történet hitről és akaratról

Trombitaművész és folyamatmérnök: történet hitről és akaratról

2023. 07. 21.

Zalaegerszegen dolgozó, sikeres trombitaművészként és zenetanárként, több szempontból is meglehetősen abszurd gondolatnak tűnik Győrben operátorként elhelyezkedni. Persa Ágoston mégis megtette ezt a lépést és ma már élete egyik legjobb döntéseként tekint erre vissza.

Ágoston 5 évvel ezelőtt nagyratörő tervekkel érkezett járműszereldénkbe, hogy megteremtse új, stabilabb és családcentrikusabb életük alapjait. Céltudatosságának, és kitartó alázatos munkájának köszönhetően mára már egy kiváló minősítésű gépészmérnök diploma boldog tulajdonosa és operátori tapasztalatával felvértezve végzi folyamatmérnökként feladatait nálunk, az Audi Hungariánál. 
 
Mi késztet egy trombitaművész-zenetanárt arra, hogy az Audi Hungaria járműgyárába jelentkezzen operátori pozícióba? 

P.Á.: 6 gyermekes családban nevelkedtem fel, így megszoktam a nagycsaládi létet. Valamint felnőttként és egyben szülőként már én is megértettem, hogy milyen sok értéket tud adni az embernek a több testvér és a nagycsalád. Így feleségemmel mi is több gyermeket terveztünk, de szakmánk sajátosságai miatt rendkívül nehéz volt a gyermeknevelést a munkával összeegyeztetni. Mindketten zeneművészeti egyetemen szereztünk tanári diplomát és ebben is dolgoztunk éveken át. Viszont a zenetanári hivatás jellegzetessége, hogy délutántól kora estig érkeznek a diákok a tanításra. Akkor még csak egy gyermekünk volt, de már így is nehézséget okozott, hogy a hangszeres órákat is meg tudjuk tartani, és mindemellett családként is tudjunk együtt lenni a hétköznapokban. Tudtam, hogy hosszú távon egy olyan munkahelyre lesz szükségem, ami mellett a családi értékek megélése és fenntartása is kivitelezhető, ezen felül stabil anyagi körülményeket biztosít a számunkra.
 

Miért az Audi Hungaria felé vetted az irányt? 

P.Á.: Apósom 27 éve dolgozik mérnökként a motorgyártás területén, így testközelből láthattuk, hogy milyen körülményeket, lehetőségeket biztosít a vállalat. Úgy éreztem, hogy hosszú távon a művészi sikereim elérésénél előrébb való a családom stabil jövőjének biztosítása. Ennek hatására megnézve a nyitott pozíciókat a cégnél, beadtam jelentkezésemet operátorként, ahova felvételt nyertem és így előttem is megnyíltak az Audi Hungaria kapui. Az operátori mindennapokból nem sokat láttam kívülről, viszont tudtam, hogy fix időbeosztás szerint 8 órát fogok dolgozni - azon kívül pedig élhetjük a saját életünket. Tanárként az akkori tanévet lezárva Győrbe költöztünk és munkakört váltottam.

Az első gyárlátogatás során már láttam, hogy mennyire professzionálisan működik a szervezet és már akkor lenyűgöző volt számomra az a mérnöki precizitás, amivel ezt az óriási rendszert működtetik. Szóval tudtam, hogy munkakörtől függetlenül sokat fogok tudni tanulni. Már akkor éreztem, hogy minden lehetőséget meg szeretnék ragadni, hogy tovább fejlesszem magam az audis létem alatt.
 

Mikor döntötted el, hogy mérnöki diplomát szeretnél szerezni? 

P. Á.: Számomra egy teljesen idegen világba csöppentem,  de minél több időt töltöttem a munkakörömben, annál inkább vágytam rá, hogy egyre nagyobb mértékben belelássak  a vállalat működésébe és akár formálója is legyek.

Minden erőmmel azon voltam, hogy minél hamarabb és minél eredményesebben előrébb jussak a „ranglétrán”. Proaktívan kerestem a lehetőségeket és intenzíven érdeklődtem a területi és egyéb vezetőknél, hogy milyen módon lenne lehetőségem előrébb jutni. Így tudtam meg, hogy hogyan tudja támogatni a vállalat a munkám mellett akár az egyetemi képzést is.

Nagyon más közegből érkeztem, viszont előadóművészeti pályafutásom alatt megtanultam, hogy nagy célokat kis célok teljesítésével, határidők kitűzésével igenis el lehet érni és ha ezt egyszer valaki mélyen elsajátítja, akkor azt bárhol tudja kamatoztatni. A mai napig is ez a vezérfonal járja át az életemet. Így elhatároztam, hogy nekivágok a gépészmérnöki egyetemnek és célul tűztem ki, hogy utána a vállalatnál majd mérnökként folytatom a munkámat. Nagy volt a lendületem és ezzel a lendülettel először a fizika érettségi megszerzésének álltam neki, hiszen a zeneművészeti képzésem alatt ez a tantárgy háttérbe szorult.
 

Mit szóltak mindehhez a területeden? 

P.Á.: Igazából ekkor még nem mondtam el, hogy bele vágtam, hiszen magam sem voltam teljesen tisztában azzal, hogy vajon mit vállalok és, hogy tényleg sikerülni fog-e. Ha racionálisan gondolkodtam, nagyobb esélyt láttam a kudarcra a munka és a gyerekek mellett, de végig a szemem előtt lebegett a célom. Gépészmérnök leszek! 

3 hónap alatt készültem fel a fizika érettségire teljesen titokban. Az érettségi sikere után beadtam a jelentkezésem a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnök szakára.

Az első év rendkívül nehéz volt. Munka mellett tanultam és - mivel a területemen még nem tudtak a tanulmányaimról - a személyes szabadságaimat használtam fel arra, hogy bejárjak a hétvégi egyetemi oktatásra. Kicsi célok vittek a nagy célom felé. Elhatároztam, hogy ha a matek sikerül, akkor rendületlenül megyek tovább. 95%-al, 5-ös lett... és az összes többi tantárgyamat is teljesítettem. Fárasztó időszak volt, de hajtott előre a jövőbe vetett hitem. Láttam magam előtt, hogy minden lépésemmel egy fényes szép jövőt és új fejezetet építek a családomnak. 1 évnyi sikeres egyetemi teljesítmény után avattam be vezetőimet és kollégáimat, akik az első perctől kezdődően száz százalékig támogattak. Szerencsére nagyon meg voltak elégedve a munkámmal, talán kimondhatom, hogy a csapat erős és jó tagja voltam még a tanulás mellett is. Elégedettek voltak velem, így az egyetem elvégzéséhez anyagi támogatást és tanulmányi szabadnapokat is kaptam.  
 

Mekkora kihívást jelentett munka mellett teljesíteni az egyetemi követelményeket? 

P.Á: Igazán embert próbáló, nehéz időszak volt jó pár kialvatlan éjszakával, de egyértelműen azt tudom mondani, hogy megérte. A szakdolgozatomat is audis témából írtam, ami a járműgyártás optimalizálásáról szólt a hologram technológia felhasználásával.  A dolgozat megírása közben tapasztalt mérnökökkel dolgozhattam együtt így beleláthattam a mérnöki élet gyakorlatába. A gépészmérnöki diplomám megszerzése után pár hónappal pedig lehetőséget kaptam az új végzettségemnek megfelelő munkakörben dolgozni. Az idei évtől már folyamatmérnökként optimalizálhatom a gyártósorainkat. Munkámhoz nagyon jó alapot ad az a tapasztalat, amit előtte az audis éveimből szereztem. A magam útját jártam ki és számomra ennek nagyon nagy értéke van. A fejlődés pedig most sem állt meg, továbbra is nagy céljaim vannak és számtalan perspektívát látok magam előtt, ahova lehet fejlődni és amiben a vállalat még továbbra is támogató kezet nyújt.

Mindeközben pedig további 2 gyermekem is megszületett, így a nagycsalád megteremtéséhez fűződő tervek is megvalósultak és feleségemmel boldog 3 gyerekes családban élünk.
 

Mi a legnagyobb tanulság szerinted a történetedből? 

P.Á.: Nem csak beszélni kell a dolgokról, hanem menni és csinálni, mert hittel és akaraterővel minden elérhető. Akkor is, ha rögös az út, és akkor is, ha nehéz. Ha bele tesszük az energiát, akkor saját példám alapján látom, hogy lehet győzni!

 

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap