„Mindaz, amit az egyetemen tanulunk, az Audinál töltött napokon értelmet és célt nyer”

„Mindaz, amit az egyetemen tanulunk, az Audinál töltött napokon értelmet és célt nyer”

2024. 05. 29.

Egyetemistaként számtalan lehetőség áll a fiatalok előtt a tudatos karrierépítésre. Egykori duális hallgatónk, Doma Dániel pedig rendkívül célratörően válogatott az elmúlt években a fejlődési potenciálok palettájáról.

Audis duális hallgatóként végezte el a Mérnökinformatikus alapszakot a Széchenyi István Egyetemen, többször járt külföldön szakmai továbbképzéseken, Tudományos Diákköri Konferencián vett részt, és mindemellett több hallgatói szervezetben is dolgozik. Többek között ezek a tevékenységek is hozzájárultak ahhoz, hogy 2024-ben ő lett az év mérnökhallgatója a győri egyetemen.

Mi rejlik a kiemelkedő céltudatosság mögött? Olvassátok el a Danival készült interjúnkat!

Miben más egy duális hallgató élete egy klasszikus egyetemi képzésen tanuló hallgatóéhoz képest?

Duális hallgatóként nemcsak az egyetemi órákon szerezzük meg szakmai ismereteinket, hanem a tanulmányok első percétől kezdődően rálátunk az általálunk választott szakma gyakorlati oldalára is. Sőt nem csak betekintést kapunk, hanem ténylegesen szakmai tapasztalatot szerzünk, részesei lehetünk a szakterületünk mindennapi feladatainak, kihívásainak, sikereinek. Mindaz, amit az egyetem padjaiban tanulunk, az Audinál töltött napokon értelmet és célt nyer. Már akkor nagyon tetszett ez a képzési forma, amikor az egyetemi nyitott kapuk rendezvényen az Audi Hungaria standjánál a standszemélyzet mesélt a lehetőségekről, habár még nehezen tudtam elképzelni, hogyan fog majd ez a gyakorlatban megvalósulni. Most már viszont kijelenthetem, hogy a lehető legjobb döntést hoztam.

Az IT területén lévő tevékenységi körök rendkívül szerteágazóak, az egyes csapatokon belül nagyon különböző feladatokkal foglalkoznak a kollégák. Szerintem a duális képzésnek az volt az egyik legnagyobb előnye, hogy az első években „vándormadárként” ismertem meg egymás után az IT különböző területeit. Ez nagyon izgalmas és széles látókört adott.  A megszerzett tapasztalataim alapján pedig egyértelműen el tudtam már dönteni, hogy mi érdekel a legjobban és hosszú távon az IT mely területével szeretnék foglalkozni. Jártam a projektmenedzsment, az infrastruktúra üzemeltetés, a fejlesztés és az IT biztonság területeken is, ami nagyon hasznos és tanulságos volt, miközben egyértelművé vált számomra, hogy az informatikán belül a fejlesztés lesz a hozzám leginkább passzoló irány. Így, a duális képzés utolsó szemeszterét már ezen a területen töltöttem. Összességében szép kihívás az Audi Hungariánál gyakornoknak és duális hallgatónak lenni, hiszen hallgatóként is nagy projekteken dolgozhatunk, és miközben tanulunk, mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy elérjük a kitűzött vállalati célokat.

Az audis tapasztalataim is hozzájárultak ahhoz, hogy januárban sikeresen megszereztem a BSc diplomámat, és úgy tervezem, hogy az MSc képzést is párhuzamosan, munka mellett végzem el a jövőben.

 

Mi mindennel foglalkoztok a csapatoddal?

Úgy gondolom, hogy a szakmai érdeklődésemhez és továbbfejlődésemhez legjobban illeszkedő területet sikerült megtalálnom itt a Full Stack.NET fejlesztő csapatban.

Kollégáimmal alapvetően termeléstámogató és termeléshez közeli alkalmazások fejlesztését végezzük. A csapat egy része - köztük én is - motorgyárunk belső alkalmazásainak fejlesztéséért és támogatásáért felel. Aktuális projektünk a Központi Kliens Management új verziójának fejlesztése, amely a motorgyárban található produkciós kliensekről, köztük a termelési eszközökről gyűjt különféle adatokat - ezzel segítve a gyártósortámogató mérnököktől kezdve, a karbantartókon át, az IT Security, az IT infrastruktúra és az alkalmazásüzemeltetők munkáját is egyaránt. Ebből az alkalmazásból számos adatgyűjtő modul fejlesztésével, tesztelésével és az alkalmazás teljeskörű dokumentációjával foglalkoztam az elmúlt időszakban.

 

2024-ben Te nyerted el „Az év hallgatója” díjat a Széchenyi István Egyetemen. Minek köszönhető ez az elismerés? Milyen út vezetett ehhez az elismeréshez?

Őszinte leszek, a díjnak a létezéséről korábban nem is tudtam, mivel a COVID óta az átadására szolgáló esemény rendre elmaradt. Ha hallottam volna róla sem lett volna célom, hogy az év hallgatója legyek, egyszerűen csak sok olyan szakmai lehetőség jött szembe velem, ami érdekelt és amiben részt szerettem volna venni. A tanulmányi eredményeim és ezen tevékenységek elismeréseként kaptam a díjat.

 

Mesélnél nekünk ezekről az eredményekről és tevékenységekről?

Amit talán kiemelnék, hogy a NetClub nevű szervezet tagjaként része vagyok annak csapatnak, akik az egyetem kollégiumában az internetszolgáltatást biztosítják. Én személy szerint elsősorban a hálózat és a beléptető rendszer üzemeltetéssel foglalkozom.

Ezen kívül tagja vagyok a Neumann János Informatikai Szakkollégiumnak is, a Tudományos Diákköri Konferencia dolgozatomat is szakkollégiumi színekben írtam. A konferenciára egyébként egy honlapot készítettem, ami az itthoni erőművek adatait követi nyomon.

Mindemellett a SZESAT interdiszciplináris szakkollégium csapatában is tevékenykedem, ahol az a célunk, hogy egy saját műholdat építsünk. Itt a fejlesztés szoftveres oldalán dolgozom.

 

Úgy tudom, hogy az elmúlt években többször jártál külföldi szakmai továbbképzéseken is. Hallgatóként hogy jutottál el ezekre a helyekre?

2020-ban indult a RUN-EU (Regional University Network - European University) nevű egyetemi projekt vidéki egyetemek részvételével, Európa különböző pontjairól. A projekt lényege, hogy minden résztvevő egyetem szakmai programokat, kurzusokat szervez, melyre a közreműködő egyetemek hallgatói jelentkezhetnek. Egy rövid kiválasztási folyamat után dől el, hogy kik vehetnek részt az adott kurzusokon. Én 3 kurzuson vehettem részt: Portugáliában és Írországban Python ismereteimet bővítettem, Ausztriában pedig egy AI képzés meghívottja voltam. A szakmai fejlődésen túl ezek az utazások megerősítettek abban is, hogy idegen nyelven is jól tudjam érvényesíteni a véleményemet, tudjak improvizálni és alkalmazkodni az új helyzetekhez.

Az elmúlt időszakban sokat fejlődtem, és világosan látom magam előtt a személyes céljaimat. Kíváncsi és nyitott vagyok ennek köszönhetően láthatom, ahogy egyre jobban kinyílik előttem a világ.

 

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap