Audisok a nagyvilágban – hobbi és szakmai fejlődés találkozása

Audisok a nagyvilágban – hobbi és szakmai fejlődés találkozása

2024. 06. 19.

Nemes Alexandra 2014-ben, egy egyetemisták részére szervezett gyárlátogatás alkalmával találkozott először az Audi Hungariával, ahol a modern gyártósorok működése, a gyár monumentalitása és az előadó mérnökök szakmaisága azonnal meggyőzték, hogy vállalatunknál alapozza meg mérnöki karrierjét.

Mivel Szandra egyik legfőbb hobbija az utazás és az idegen kultúrák megismerése, emellett nagyon fontos számára nyelvtudásának tovább fejlesztése, ezért kézenfekvő volt, hogy elfogadja a németországi kiküldetés lehetőségét.

Cikkünkből megismerhetitek Ingolstadtban ezidáig szerzett élményeit és tapasztalatait.

 
Mesélj nekünk az Audi Hungariánál eddig ellátott feladataidról.

Nemes Alexandra: 2016-ban csatlakoztam főállású munkatársként a céghez projektmérnökként, első feladatköröm a cégnél az R3 és az R4 Evo motorblokkok típusintegrálásának támogatása volt, ebben az időszakban nagyon sokat tanulhattam tapasztalt kollégáimtól. 2018-tól az EA211 APS (Atmoszferikus Plazma Szórás) ZKG gyártósor tervezésében, majd a gyártósor elindításában és a széria támogatásban vettem részt egészen 2022. szeptemberéig. A gyártósoron a bevonatolási folyamat stabilitásának biztosítása és a bevonat minőségét biztosító labor tevékenységek koordinálása tartozott az elsődleges feladataim közé. A termelésben töltött éveim alatt a gyártósornak sikerült stabilan elérni a napi maximális kapacitását, amit előtte szinte lehetetlen küldetésnek hittünk a kollégákkal. Ezt a teljesítményt egy igazán nagy sikernek könyvelhetjük el.

A termelésben töltött évek után szükségét éreztem annak, hogy új kihívások elé állítsam magam, így 2022. októberétől a Hajtáslánc Applikáció pörgős csapatát erősítem. Itt egy kisebb mérnöki teamet koordinálok, akikkel nemcsak a győri, hanem a konszernben futó összes belsőégésű motorszoftverfejlesztési projektben végzünk részfeladatokat. Büszke vagyok arra, hogy a közreműködésemmel már több feladatkört is sikerült átvennünk az ingolstadti fejlesztési csapattól. 

 
Mikor került előtérbe a külföldi kiküldetés lehetősége és miért vállaltad, mi vonzott benne?

Nemes A.: 2022-ben pályáztam meg egy pozíciót az akkor alakulófélben lévő Hajtáslánc Applikációs csapatban. Annak érdekében, hogy az új terület minél hatékonyabban vehessen át feladatokat az ingolstadti és a neckarsulmi kollégáktól egy betanulási program keretében adódott a lehetőség a németországi kiküldetésre.

Mivel az egyik hobbim az utazás és az idegen kultúrák megismerése, nagyban motivált a lehetőség elfogadására az, hogy a kiküldetés által lehetőségem adódik kipróbálni, milyen egy kissé eltérő vállalati kultúrában végezni a mindennapi tevékenységeimet, sőt, ezáltal tovább fejleszthetem a német tudásomat is.

 

Hol dolgozol jelenleg és melyek a mindennapi feladataid?

Nemes A: Jelenleg Ingolstadban dolgozom és Hajtáslánc Applikációval foglalkozom, az applikáció egy nagyon szerteágazó terület, ezért a mindennapi feladataim nagyon sokrétűek. Aktívan dolgozom munkacsomagok átvételén, amelyek 2024 második felétől már győri felelősségi körbe fognak tartozni, emellett a már átvett munkacsomagok szakmai koordinációja tartozik még hozzám.

 

Milyen a kapcsolatod az ottani kollégáiddal?

Nemes A.: A kollégák nagy részét a kiküldetésem kezdete előtt már ismertem az online megbeszélésekről, ezért már az első napokban nagyon barátságosan fogadtak és mindenben azonnal segítettek, legyen szó munkáról, költözésről, berendezkedésről. Rengeteg ajánlást kaptam azzal kapcsolatban, hogy a környéken mit érdemes megnézni. Érdekes, hogy nekik a környéken kifejezés akár 200 km-t is jelenthet, míg mi Magyarországon ezalatt csak 10-20 km-t értünk.

 

Mit gondolsz, melyek a főbb különbségek az ottani és az itthoni munkahelyi kultúra között?

Nemes A.: A home-office természetesen Németországban is átalakította az irodai kultúrát, ezért van, aki csak heti 1-1 napot tartózkodik az irodában. Szerencsére a csapatban, ahol dolgozom többen is az irodai munkavégzést részesítik előnyben, így minden nap együtt ebédelünk, megbeszéljük az előző napi eseményeket.

A főbb különbség számomra, hogy az emberek sokkal zárkózottabbak. Elég nyitottnak és emberközpontúnak tartom magam, ezért az első hónapokban volt bennem némi bizonytalanság, hogyan sikerül majd beilleszkednem. Ezen sikerült átlendülnöm és azóta olyan kollégával is folyattam már magán témában beszélgetést, akivel azt hittem sosem sikerül közvetlenebb kapcsolatot kialakítani. 

 

Kivel utaztál Németországba és mivel töltitek a szabadidőtöket?

Nemes A.: A vőlegényemmel együtt utaztunk, aki szintén kiküldetésben van. Hálásak vagyunk segítőkész vezetőinknek a kiküldetéseink „szinkronizálásáért”.  

Szabadidőnkben kirándulunk és felfedezzük a környéket. Ősszel természetesen nem hagyjuk ki a sörfesztiválokat, a karácsonyi időszakban pedig hetente több alkalommal is meglátogatunk 1-1 különböző adventi vásárt. Nagy történelem rajongó vagyok, így az elmúlt időszakban végig látogattuk a környék várait és nevezetes helyeit. Júniusban tervezünk egy hosszabb túrát az eltzi várhoz és környékéhez, augusztusban pedig tervben van, hogy felvezetünk egészen az északi tengerig. Sajnos az ország méretéből adódóan lehetetlen ilyen rövid idő alatt megnézni mindent, amit szeretnénk.

                        

 

Mi az, ami a legjobban hiányzik az itthoni dolgokból és milyen gyakran látogattok haza?

Nemes A.: A család és a barátok hiányoznak a legjobban.

Épp esküvő szervezésben is vagyunk, ezért havonta hazautazunk, ekkor körbe látogatjuk a családot, és többnyire jobban elfáradunk, mint egy keményebb munkahét után.

 

Mit gondolsz, melyek azok a személyes/szakmai tulajdonságok, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki boldoguljon egy kiküldetés során?

Nemes A.: A nyitottság és az alkalmazkodó képesség elengedhetetlen, hiszen nemcsak egy új munkahelyi környezetbe kell beilleszkedni, hanem egy teljesen új életet is fel kell ezzel párhuzamosan építeni magunknak. Megtalálni az új kedvenc helyeinket, legyen ez a hetente látogatott konditerem vagy egy kávézó, ahol a kedvenc kávénkat főzik.

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap