Audisok a nagyvilágban – az e-mobilitás útja Győrtől Kasselig

Audisok a nagyvilágban – az e-mobilitás útja Győrtől Kasselig

2024. 07. 22.

Schmidt István mérnök kollégánkat a hosszútávú kapcsolatok jellemzik, hiszen 2013 óta szoros kötelék fűzi vállalatunk műszaki területeihez, továbbá már 10 éve foglalkozik elektromotorokkal, amelyre nagyon büszke.

Számos mérföldkövet tudhat maga mögött karrierjében, ezen időszak alatt megélt kihívásai ösztönözték arra, hogy egy külföldi kiküldetés alkalmával még tovább szélesítse látókörét.


Szakmai sikereiről, izgalmas feladatairól és kasseli kiküldetésének részleteiről cikkünkben olvashattok.

Mesélj nekünk az Audi Hungariánál eddig ellátott feladataidról.

Schmidt István: Az Audi Hungaria Műszaki Fejlesztéséhez 2013 nyarán csatlakoztam gyakornokként. Nem sokkal ezután lehetőségem nyílt ösztöndíjjal fél évet Karlsruhéban, a Műszaki Egyetemen tanulni, majd hazajövetelemet követően ismét felvételt nyertem gyakornokként az MAC (Kísérleti Motorgyártó Központ) elektromos hajtások területére, ahol a szakdolgozatomat is írtam. Főállású munkatársként 2015 januárjától dolgozom a vállalatnál, ezzel párhuzamosan kezdtem meg Mechatronikai mérnök MSc tanulmányaimat a győri Széchenyi István Egyetem levelező tagozatán.

2015-től 2019-ig az MAC területén dolgoztam folyamatmérnökként, felelősségi köröm a kísérleti elektromotorgyártó központban (FTZ-E) az állórész (stator) gyártás folyamatainak felügyelete, fejlesztése volt. Ezt követően csatlakoztam a motorgyári Gyártástervezés csapatához, ahol 2019 és 2023 között gyártástechnológia-tervezőmérnökként dolgoztam. Feladatom a stator gyártásához kapcsolódó új folyamatok bevezetése volt.

 

Mire vagy a legbüszkébb audis karrieredben?

S.I.: Büszke vagyok rá, hogy 10 éve elektromotorokkal foglalkozom. A C-BEV és PPE stator gyártása és fejlesztése után immáron a 3. és 4. generációs (MEB eco, SSP) e-motor stator gyártási folyamatainak kialakításában és prototípus építésében veszek részt. Több gép beszerzést, termék optimalizációt és folyamat beállítást is végeztem ez idő alatt.

Emellett a Plan@Tech Challenge mérnökhallgatói verseny alapítója vagyok, melyet elsőként 2021 őszén rendeztünk meg az Audi Hungariánál. Továbbá a vezetője voltam az ún. „Coffreetime” pilot projektnek, amelynek eredményeként több területen is vezetői fogadóórát vezettek be és ezt a jó gyakorlatot a mai napig élik a vállalatnál, immár 5 éve.

Jelenleg Kasselben a stator gyártás egyik legfontosabb lepését, a Hairpin hajlítás prototípus gyártásához szükséges gép beszerzését bíztak rám, ami a kollégák belém vetett bizalmát jelzi, így erre is nagyon büszke vagyok.

 

Miért vonzott a külföldi kiküldetés lehetősége és hogyan került előtérbe karriered során?

S. I.: Az egyetemi évek során a külföldön eltöltött idő alatt rengeteget tanultam, szélesedett a látóköröm. Ezt szerettem volna újra átélni, ezért kerestem a kiküldetés lehetőségét. Emellett kihívást láttam benne, valamint a potenciált a fejlődésre és az új nézőpontok megismerésére.

A gyártástervezés területén belül egyáltalán nem idegen, hogy kollegák külföldi telephelyen kamatoztatják tudásukat. Mind a fogadó, mind a küldő telephely profitál egy ilyen kiküldetésből, hiszen előbbi számára a kiküldött szakmai tudást visz magával, hazatérésével pedig szélesebb látóköre és kibővült kapcsolatrendszere még hatékonyabbá teszik őt a munkájában.

A győri és a kasseli telephely egyre több mindenen osztoznak a jövőben, így a jó kapcsolat és a gyors kommunikáció elengedhetetlen. A vezetőm vetette fel a szorosabb együttműködés lehetőségét, miután látta bennem az ambíciót. Ezt követte egy többkörös egyeztetés, amely során a fogadó terület számára is szimpatikusnak bizonyultam, így nyitottan és nagyon befogadóan vártak.

 

Hol dolgozol jelenleg és melyek a mindennapi feladataid?

S. I.: 2023 február óta Kasselben a Műszaki Fejlesztésen, azon belül is az E-motor Folyamatfejlesztés csapatában dolgozom. Jelenleg fő feladatom a stator, mint termék gyártási folyamatainak felkészítése nagyszeriás termelésre.

          

Milyen a kapcsolatod az ottani kollégáiddal?

S. I.: Szerencsére gyorsan megtaláltuk a közös hangot az itteni kollégákkal. Nagyon kedvesen fogadtak, még közös reggelit is szerveztek az érkezésem tiszteletére. Azóta is gyakran szervezünk munkaidőn kívül közös családos programot.

          

 
Kivel utaztál Németországba és mivel töltitek a szabadidőtöket?

S. I.: Másfél éve feleségemmel és 8 hónapos kisfiunkkal költöztünk ki, kislányunk idén februárban már itt született. Nagyon szép helyen élünk, a családnak is ideális. A gyerekek különböző foglalkozások keretein belül megismerhetik és elsajátíthatják a német nyelvet, így számukra is szélesedik a világ.

A hétköznapokon, amint a németországi időjárás engedi, útnak indulunk a gyerekekkel. Általában a közeli városokat vesszük célba, jártunk már Fritzlarban, Marburgban, Melsungenben, Hannoversch Mündenben, a hosszú hétvégéken pedig megnéztük Erfurtot és Weimart, valamint barátainkkal Nürnberget és Bamberget is bebarangoltuk. Tavaly pedig látogatást tettünk egészen északon német származású keresztszüleimnél, Leerben.

Ezenkívül a kasseli Bergpark az egyik kedvenc helyem, egyrészt a természeti adottságai miatt, másrészt pedig a remek kilátással rendelkező Biergarten miatt.

                    

 
Mi az, ami a legjobban hiányzik az itthoni dolgokból és milyen gyakran látogattok haza?

S. I.: A család és a barátok, valamint a magyarországi időjárás hiányzik a legjobban. Itt sokat esik az eső és általánosságban elmondható, hogy 5-6 fokkal hidegebb is van, ezzel még nem teljesen sikerült megbarátkoznunk. Mindezek miatt igyekszünk negyedévente hazalátogatni.

 

Milyen nehézségekkel kellett szembenézni a költözés során? Mit gondolsz, melyek azok a személyes/szakmai tulajdonságok, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki boldoguljon kiküldetésben?

S. I.: Rugalmasságra és nyitottságra feltétlen szükség van, főként az első pár hónapban. A költözés a teljes családot kimozdította a komfortzónájából. Támogatásuk ebben az időszakban elengedhetetlen, ezért hálás vagyok feleségemnek, hogy mellettem áll.

Család nélkül el sem tudnám képzelni, hogy itt legyek. Szerencsére a vállalati szabályozás megengedi hosszútávú kiküldetések esetén, hogy a család is jöjjön. Kisgyerekkel kiköltözni nagyobb kihívás, mint azt az ember elsőre gondolná, rengeteg kérdés merül fel, amelyek tisztázásában mind az otthoni, mind pedig az itteni személyügyes kolleganők nagyon segítőkészek voltak. Legnagyobb nehézséget talán az új otthon megtalálása jelentette, hiszen Kasselba egyáltalán nem megszokott –ellentétben Ingolstadttal vagy Wolfsburggal–, hogy kiküldöttek érkeznek, akik 1-2 évre szeretnének bútorozott lakást bérelni, így a piac sincs rá felkészülve. Korábban Kasselba kiküldött kollegáktól sem lehetett tanácsokat kérni, hiszen ez egy új, még kialakuló félben lévő kapcsolat a két telephely között, így ebben a tekintetben úttörőnek gondolom magunkat.

Szakmai szempontból új és váratlan helyzetekben kell helytállni, új kapcsolatokat kell kialakítani, ehhez szintén szükség van a rugalmasságra és a nyitottságra. Úgy érzem, gyorsan és könnyen beilleszkedtem a csapatba, ami német nyelvtudásomnak és szakmai felkészültségemnek is köszönhető.

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap