#unlock SAP® skills - Elindult az SAP® College

#unlock SAP® skills - Elindult az SAP® College

2024. 09. 03.

Júliusban indult útjára az AUDI HUNGARIA AHEAD Kft. formabontó képzése, az SAP® College. A magas jelentkezői létszámból, 12 olyan elhivatott pályázó került kiválasztásra, akik készen állnak fejest ugrani az IT és SAP® rendszerek világába.

 
A győri Audi Akadémia központjában a 8 hetes elméleti és gyakorlati oktatás során a hallgatók olyan szakmai kompetenciákra és készségekre tehetnek szert, amelyek nemcsak a jövőbeli munkafolyamataikhoz elengedhetetlenek, hanem felkészítik őket a folyamatosan változó digitális és elektromos transzformáció kihívásaira is. Emellett átfogó képet kapnak az SAP® S/4 HANA rendszerről, Audi specifikus ismeretekkel kiegészítve.

A képzés indulásáról, a felvételt nyert csapatról, a képzéssel kapcsolatos jövőbeli tervekről beszélgetünk Stefanic Ádámmal, az SAP® College projektvezetőjével, illetve a Competence Center SAP Application Management Support terület vezetőjével. Emellett a képzésen résztvevő Belovári Amanda és Kosztrics Patrícia meséltek nekünk karrierváltásuk motivációs mozgatórugóiról, az előttük álló kihívásokról, illetve arról, milyen érzés visszatérni az „iskolapadba” és miért tartják fontosnak az élethosszig tartó tanulást.

 

A kiválasztott pályázók ezáltal különböző szakmai háttérrel, szaktudással vágtak bele az SAP® College képzésbe, kifejezetten SAP® specifikus IT-hoz kapcsolódó „múlttal” egyikőjük sem rendelkezik. Azonban a képzéshez közel álló logisztikai, adminisztratív és egyéb területeken szerzett tapasztalataikat természetesen a jövőbeli munkájuk során kamatoztatni tudják az IT szektorban is.

Ezt követte egy sokszínű marketing kampány, majd a pályázatok beérkezése után egy előszűrés. Ezt zárta egy kiválasztási folyamat, amely lezárásaként kiértesítettük a szerencsés, felvételt nyert munkatársakat és július elején el is kezdődött az oktatás.

A következő állomás a záróvizsga, sikeres teljesítése esetén a hallgatók szeptember közepétől német környezetben, német oktatóktól kapják meg az érintett telephelyekre már bevezetésre került rendszer- és folyamatismeretet. 2024. év végével vagy 2025. év elejével pedig megkezdhetik üzemeltetői tevékenységüket a gyakorlatban is.

Egy nagy csapat részét fogják képezni, ahol már évek óta az SAP® témában tevékenykedő, tapasztalt kollegák veszik őket a szárnyaik alá.


Érkeztek visszajelzések a tanulóktól? Sikeresen veszik/vették az akadályokat? Mi okozta a legnagyobb kihívást?

Úgy gondolom, hogy az IT világa egy olyan dinamikusan fejlődő terület, ahol új kihívásokkal találkozhatok és folyamatosan bővíthetem a tudásomat.

K.P.: A tananyag sokrétű, rengeteg információt kapunk az SAP® különböző moduljairól, amik a termelési folyamatokban játszanak szerepet. Korábban a személyügyön nem találkoztam termeléshez kapcsolódó témákkal, nem láttam bele ilyen részletesen a működési rendszerekbe, számomra teljesen ismeretlen volt a gyártás világa. Mindig is vonzottak a műszaki, digitális témák, így nem élem meg nehézségként, hogy elsajátítsam és beépítsem ezeket az új ismereteket. Azonban vannak a tananyagnak olyan részei, amik összetettek és ezáltal nehezebb a megértésük, ugyanakkor az oktatók, illetve a kollégák mindig segítőkészek.

B.A.: A 8 hetes képzés rendkívül intenzív és átfogó, sok energiát és kapacitást vesz igénybe. Azonban ez az oktatási-tanulási forma lehetővé teszi, hogy ilyen rövid idő alatt is teljeskörű tudást szerezzünk és a lehető legtöbbet tanuljunk. Én is úgy érzem, hogy egyes témák nehezebbnek bizonyultak, de szakmai oktatóink segítettek átlendülni ezeken. Kíváncsian várom, hogy a munkánk során hogyan tudjuk majd hasznosítani a rendelkezésünkre álló gazdag tudásanyagot.

B.A.: A legnagyobb kihívást számomra talán az jelenti, hogy az új technikai ismereteket gyorsan és mélyen elsajátítsam, hogy a gyakorlatban is hasznosítani tudjam a jövőben. Illetve az időmenedzsment. Fontosnak tartom, hogy a képzés mellett elegendő időt tudjak szánni a tanulás mellett a magánéleti teendőkre is (mint például az egyetemi mesterképzés vagy a rendszeres testmozgás az egész napos ülés után). 

Azonban ezek a „próbatételek” motiválnak is, mert ha sikerül megugranom ezeket az akadályokat, az nagyban hozzájárul a szakmai fejlődésemhez.


Milyen közös pontokat találtok az előző pozíciótokkal, munkafeladataitokkal?

Emellett az előző évek ellátási kihívásai által szerzett tapasztalatok segítenek abban, hogy gyorsan tudjak alkalmazkodni az új helyzetekhez és feladatokhoz, könnyen oldjak meg ad hoc jellegű problémákat. Hálás vagyok, hogy az előző munkahelyemről olyan készségeket és szemléletmódot hoztam magammal, amelyeket itt is és az élet más területein is fogok tudni alkalmazni, mint például a precizitás, a hatékony kommunikáció, a stresszhelyzetek és problémák megoldása, valamint a magabiztosság.

K.P.: Én sem eveztem teljesen ismeretlen vizekre, mivel már az előző pozíciómban is dolgoztam SAP® és egyéb IT-s rendszerekkel. Részt vettem SAP® funkciók, foglalkozás-egészségügyi szoftver új verzióinak tesztelésében, így egy szoftver háttérrendszerébe is bepillantást nyerhettem.  A területen lévő informatikai problémák megoldásában gyakran segítettem a kollégáimnak, ebből kifolyólag sokszor kerestek a felmerülő hibákkal. Erre az alaptudásomra, ezekere a tapasztalataimra tudok jelenleg a képzés során és a jövőbeni munkafeladataimban is támaszkodni.

B.A.: Az élethosszig tartó tanulás kulcsfontosságú, különösen olyan területeken, mint az IT, ahol a technológia folyamatosan fejlődik. Az önképzés elősegíti a szakmai fejlődést és nyitottabbá tesz az új ötletekre és innovációkra. Azoknak, akik váltás előtt állnak, azt tanácsolnám, hogy ne féljenek az ismeretlentől, bátran vágjanak bele, és legyenek nyitottak a tanulásra, mert ez az első lépés a siker felé.

Ha kimerünk lépni a komfortzónánkból, egy új lehetőséget kapunk a fejlődésre. Én is azt emelném ki, hogy ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a mai világban a szakmai trendekkel elengedhetetlen, hogy a tudásunkat folyamatosan új ismeretekkel bővítsük.

Ebben a pár hétben nem csak új kollégákat ismertem meg, hanem új barátokat is szereztem.

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap