2025. 08. 06.
Huszonhárom munkatársunk a közelmúltban Mexikóban, San José Chiapa városában, a konszern legmagasabban fekvő Audi-gyárában támogatta az új Audi Q5 és Q5 Sportback modellfelfutásához és piacbevezetéséhez kapcsolódó tevékenységeket.
Kelemen Zsolt hosszabb-rövidebb ideig több európai konszerngyárban – így többek között Ingolstadtban, Zwickauban, Pozsonyban - is megfordult az utómunka-csapattal. Tengerentúli kiküldetésben azonban még nem volt részük, így nem kevés izgalommal és lelkesedéssel vetették bele magukat már az előkészületek szervezésébe is.
Hogyan állt össze az utazó csapat?
A mexikói gyár igazgatósága kereste meg a győri vállalatvezetést, hogy szükségük lenne a támogatásunkra. Ez már eleve óriási megtiszteltetés volt számunkra. Az Audi México által kért kompetenciák alapján és önkéntesen jelentkező munkatársakból állítottuk össze a csapatot.Mechanikus és elektromos szakemberek egyaránt megtalálhatók voltak a kiküldetésben részt vevő csapatban, amelyet autójavításban jártas járműszereldei munkatársak és utómunkások alkottak.
Milyen feladatra szólt a felkérés?
Egy jármű modellfelfutásában számtalan váratlan esemény felléphet, amely megnövelt munkaidőt igényelhet. Mivel erre egyetlen gyártóegység sincs felkészülve állandó létszámmal, ilyen esetekben jól működő és bevált megoldást jelenthet, hogy a konszerngyárak kisegítik egymást. A mi feladatunk főként a készjárműveken elvégzendő utómunkára fókuszált, emellett a hiányalkatrész-pótlás volt a magyar különítmény feladata.
Milyen volt az együttműködés a mexikói munkatársakkal? Mi okozta a legnagyobb kihívást?
Kedvesek az emberek, ilyen értelemben nem volt problémánk. A spanyol nyelvi közeghez való hozzászokás volt a legnagyobb kihívás. Márpedig erre szükség volt, hogy egy teljesen ismeretlen modellnél minimális betanítás után teljes értékű munkát lehessen végezni.A munkán kívül kihívást jelentett a közel 12 órás repülőút, a 2300 méter feletti tengerszint feletti magasság, a 8 órás időeltolódás, valamint a napos időben állandósult magas UV-sugárzás. Érdekesség, hogy a tízhetes kint tartózkodás kezdetén a száraz évszak jelentett próbatételt, majd jött az esős évszak, a minden délután jelentkező tartalmas záporral. Ennek köszönhetően a kopár természet teljesen kizöldült, mire hazaindultunk.
Mit csináltatok a szabadidőben?
Sok szabadidőnk nem volt, hiszen szombaton is dolgoztunk. Így csupán a vasárnapok álltak rendelkezésre a pihenésre és kirándulásra. Mivel a gyárhoz közeli nagyváros, Puebla egyik szállodájában laktunk, az ingázás kilométerekben és időben sem volt kevés, ezért a szabadidőben a közeli helyeket próbáltuk bejárni. Legalább egy hétbe telt, mire hozzászoktam az utak állapotához, a nagyvárosi zsúfoltsághoz, a katonák és rendőrök gyakori jelenlétéhez. Igyekeztem felfedezni a helyi kultúrát is, azon belül például a dél-mexikói konyhát. Kedvencemmé vált a taco arabe, valamint a hatalmas rántott hússal megtömött szendvics, a cemita.
Ha egy mondatban kellene összefoglalni, miként gondolsz vissza a mexikói kiküldetésre?
Nagyon szép élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtam, kár lett volna kihagyni.
„A mexikói kollégák kedvesek és segítőkészek, valamint nagyon vidámak és befogadóak. A munkánk során is ezzel a mentalitással találkoztunk: a mexikói kollégák hálásak voltak a segítségünkért, jó kapcsolat alakult ki köztünk. A kommunikáció azonban kissé nehézkes volt, mivel a legtöbben csak spanyolul beszélnek, de az okoseszközök segítségével könnyen orvosoltuk a problémát. Szakmailag komoly kihívást jelentett az új, ismeretlen modell gyártása és az eközben felmerülő hibák diagnosztikája. Mivel szeretem fejleszteni a tudásomat, számomra jó lehetőség volt az új rendszerek megismerése. A munka mellett jutott időnk kikapcsolódásra is. Puebla tartományban több világhírű nevezetesség is van, így például a Teotihuacanban található Nap- és Hold-piramis, ám itt található a világ legkisebb vulkánja, amelynek a kürtőjébe le is lehet mászni. Rengeteg tradicionális ételt kipróbáltam a többségük finom volt, bár a koriandert még mindig nem szeretem. A helyi piac egy igazi kultúrsokk, ahol szép a gyümölcs és ijesztő a hús.”
„A legnagyobb meglepetés az volt, hogy a mexikói gyár működése eltért attól, amit vártam. Azt hittem, hogy a konszern minden gyárában ugyanazokat a folyamatokat használják a minőség biztosítása érdekében, mégis voltak helyi eltérések. A kezdeti nehézségek ellenére jól beilleszkedtünk, gyorsan kiismertük a járást a gyár és a folyamatok terén. A közvetlen munkatársak kedvesek és maximálisan segítőkészek voltak irányunkba, jó barátságok szövődtek. Habozás nélkül kijelenthetem, hogy nagyon szívesen visszamennék, hogy a már megszerzett tapasztalatokkal és tudással segíthessem az ott dolgozók munkáját és a vásárlók elégedettségét.”
Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.
Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.